Zbog enormnog povećanja troškova proizvodnje zatvoreno 30% živinarskih firmi

Zbog enormnog povećanja troškova proizvodnje zatvoreno 30% živinarskih firmi


Zbog enormnog povećanja troškova proizvodnje, rasta cijena repromaterijala i energije u Republici Srpskoj zatvoreno je 30 odsto živinarskih/peradarskih farmi za tov pilića, izjavio je direktor Poslovne zajednice ovog Udruženja živinara Nebojša Rakić.

Samo u srbačkoj opštini više od 200 poljoprivrednih proizvodjača godinama se bavi živinarskom proizvodnjom, a zbog visoke cijene ogrevnog drveta mnogi farmeri su privremeno obustavil useljavanje brojlera u svoje objekte.

“Samo za jedan tovni turnus od 35 do 40 dana neophodno je upotrebiti 40 kubnih metara drveta za šta treba izdvojiti najmanje 5 hiljada konvertibilnih maraka. Najava poskupljenja električne struje od 1. Januara, uz ostale troškove tova, dovodi u pitanje rentabilnost ove proizvodnje”, kažu srbački živinari.

Oni očekuju razumjevanje i podršku resornog ministarstva za prevazilaženje posljedica najnovije ekonomske krize jer se radi o veoma značajnom privrednom sektoru.

U Bosni I Hercegovini se godišnje utovi 45 miliona pilića, od čega 20 miliona u Republici Srpskoj, čime se proizvede 75 hiljada tona pilećeg mesa i 450 miliona jaja, što BiH čini regionalnim liderom u ovom sektoru.

U cilju predstavljanja i rješavanja odredjenih problema odlučeno je da se od 10. do 12. maja 2023. godine u Banjaluci održi Prvi medjunarodni kongres živinara/peradara BiH.

Predsjedbik Organizacionog odbora Kongresa Edin Jabandžić upoznao je i gradonačelnika Banja Luke Draška Stanivukovića o značaju peradarskog sektora koji BiH čini regionalnim liderom u ovoj oblasti , a održavanje kongresa će biti potvrda takvog statusa”, naglasio je on.

Stanivuković je izrazio spremnost na organizacijsku i logističku podršku ovoj manifestaciji, jer je Banjaluka “domaćin kongresa koji će okupiti najznačajniji auditorij iz svijeta živinarstva/peradarstva, kako iz BiH tako i iz cijele regije”. piše BN


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija