Salkić: Vlada RS-a nastavlja da ignoriše stavove visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH

Salkić: Vlada RS-a nastavlja da ignoriše stavove visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH


Ramiz Salkić, poslanik u Narodnoj skupštini bosanskohercegovačkog entiteta RS naveo je da prijedlogom zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti koji bi trebalo da u Skupštini bude razmatran po hitnom postupku Vlada RS-a nastavlja da ignoriše stavove visokog predstavnika kao vrhovnog tumača za provođenje civilnog dijela Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, čije su odluke konačne i obavezujuće po Ustavu BiH.

Prema prijedlogu dnevnog reda ova tačka trebalo bi da bude razmatrana tokom pete sjednica Narodne skupštine RS koja počinje u utorak u 10 časova,

Ovo je redizajnirano rješenje ranijeg zakona kojeg je osporio Ustavni sud Bosne i Hercegovine. Ponovni pokušaj pretvaranja prava korištenja u pravo vlasništva i raspolaganja od strane entiteta. Konačan cilj je promjena ustavnopravnog karaktera Bosne i Hercegovine. Ovo je pokušaj utvrđivanja entiteta u kapacitetu suvereniteta sa ciljem razvlašćivanja Bosne i Hercegovine tog suvereniteta – smatra Salkić.
On je naglasio da su jasne ranije odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i OHR-a, zbog čega očekuje brzu reakciju OHR-a po ovom pitanju, javlja Anadolu Agency (AA).

Insistiranje na ovom pitanju treba posmatrati i u širem kontekstu dešavanja u regionu, pravljenja i zaokruživanja zamišljenog ‘srpskog sveta’, ali i formiranja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine sa tzv. Osmorkom – naveo je Salkić.
Upitao je:”Da li je i ovaj zakon dio paketa da niko nikome ne smeta u ostvarenju zacrtanih ciljeva i da niko nikoga ne iritira?”.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija