Hrvati od danas mogu u Europu bez dokumenata: Na granici vozači kao poklon dobili policijskoj medu

Hrvati od danas mogu u Europu bez dokumenata: Na granici vozači kao poklon dobili policijskoj medu


Građani Hrvatske od ponoći, odnosno 1.1. 2023. godine u Sloveniju i Mađarsku mogu ući bez pokazivanja pasoša i lične karte. Kućice na postojećim graničnim prijelazima ostaju do daljnjeg zbog mogućnosti ponovnog uvođenja graničnih kontrola ako nas zadesi neka nova pandemija.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i glavni direktor policije Nikola Milina nalaze se na granici i očekuje se predaja posljednjeg prijava nakon čega će se skinuti tabla granična stanica Bregana, a crveni X-evi će se zazeleniti.

“Ovaj večerašnji čin više je od ukidanja graničnih kontrola, on je afirmacija našeg europskog identiteta za koju se generacije Hrvata borile. Zahvaljujem slovenskom izaslanstvu što su s nama podijelili trenutke radosti i ponosa. Sretna vam Nova godina u Schengenu!”, poručio je Božinović.

Granica Bosne i Hercegovine i Hrvatske postaje vanjska granica Schengena. S druge strane, na granicama sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom te Crnom Gorom je situacija nepromijenjena; to postaje vanjska granica Schengena.

Kilometarske kolone u špici sezone iz pravca Europske unije u Hrvatsku past će u zaborav, kao i dugotrajna čekanja na granici. Aerodromi će kasniti s ulaskom u schengenski prostor. Promjene u njima stupaju na snagu 26. marta 2023. godine.

Iako u Hrvatskoj ostaju bez graničnih kontrola u klasičnom smislu, kakve su danas, ne znači da ih neće biti. Njih će zamijeniti kompenzacijske mjere.

S obzirom na to da će granica Hrvatske i BiH biti vanjska granica Schengena, očekuju se strožije kontrole.

Hrvatska zvanično uvela euro

Nakon što je više od 28 godina bila u upotrebi kao službena valuta Hrvatske, kuna će biti zamijenjena eurom, što znači da će više od 500 miliona novčanica i 5.200 tona kovanica biti uništeno. Ulazak u schengensku zonu i uvođenje eura sa sobom donosi i velike promjene.

Bankomati u Hrvatskoj od danas isplaćuju isključivo euro.

Prve reakcije na prelazak granice u Schengenu: ‘Fantastično, fenomenalno, snimali smo za uspomenu’

Otvorili smo vrata Europi bez granica. Slavimo novi dan, Novu godinu, novu Europu s Hrvatskom u Schengenu. Nema više granica koje su predugo stajale između nas i naših susjeda prirodnog okruženja kojem i kao narod, i kao država, pripadamo, rekao je sinoć na Bregani ministar Davor Božinović

Hrvatska je od ponoći u Schengenu, a rampe na graničnim prijelazima sa Slovenijom i Mađarskom su podignute te je prolaz građanima slobodan. Naš reporter sinoć je razgovarao s građanima koji su među prvima prešli granicu. Novinari su ih pitali kako se osjećaju bez kontrole. – Fantastično, fenomenalno, evo snimali smo da imamo za uspomenu. Iz Zagreba smo, idemo za Rim na Svjetsko prvenstvo u tenisu – rekli su Dina i Vlado.

Stanko kaže kako je granicu prvi puta prešao bez dokumenata. – Osjećaj je fenomenalan. Bili smo u Zagrebu na proslavi – rekao je Stanko. Antun Jakšić iz Međimurja 35 godina se vozio na posao u Austriju. – Išli smo kroz Mađarsku, Sloveniju, to je bila muka, bilo je čekanja, svašta na granici. Baš mi je drago što se to otvorilo. I sad idem u Mađarsku u shopping, i sad sam bio, popio sam kavu i prvi sam prešao granicu iz Mađarske u Hrvatsku – rekao nam je Antun.

Naš reporter sinoć je po prvi puta platio cestarinu na autocesti u eurima. Plaćao je na automatu i sve je proteklo bez ikakvih problema.

Sinoć je održana svečanost na Bregani na kojoj je sudjelovao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Simbolično se uklonila ploča s natpisom Postaje granične policije Bregana, a načelnik postaje posljednji je puta prijavio izvješće da policijski službenici prestaju s provedbama graničnih kontrola i prelaze na zadaće kompenzacijskih mjera.

– Otvorili smo vrata Europi bez granica. Slavimo novi dan, Novu godinu, novu Europu s Hrvatskom u Schengenu. Nema više granica koje su predugo stajale između nas i naših susjeda prirodnog okruženja kojem i kao narod, i kao država, pripadamo. Zbog toga je večerašnji čin više od ukidanja kontrola – to je konačna potvrda našeg europskog identiteta za kojeg su se generacije Hrvata borile i izborile – kazao je na početku Božinović te se zahvalio slovenskom izaslanstvu na dolasku te čestitao svima Novu godinu.

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija