Ursula von der Leyen o ulasku Hrvatske u Schengen i eurozonu: Ovo je dan za pamćenje

Ursula von der Leyen o ulasku Hrvatske u Schengen i eurozonu: Ovo je dan za pamćenje


Republika Hrvatska je nakon ponoći ušla u Schengen i uvela euro. Povodom toga na granicu su stigli hrvatski premijer Andrej Plenković, šefica Evropske komisije Ursula Von der Leyen i slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar.

Republika Hrvatska nakon ponoći je ušla u Schengen te uvela euro, čime je završen proces integracije te države u evropski politički i finansijski prostor.”Oduševljena sam što sam danas ovdje. Nova godina je vrijeme za nove početke. Nema boljeg mjesta u Evropi gdje bi se moglo bolje obilježiti nove početke. Ovo je dan za pamćenje i dan za historiju, dan za slavlje i za ponos za Hrvate, ali i za sve građane Evrope”, rekla je Ursula.

Von der Leyen je poručila da će ljudi sada prelaziti granicu bez kontrola, te da je još jedno veliko postignuće je uvođenje eura.

“Hrvati će uvijek pamtiti dan kad su prvi put platili eurom, prvi put kad je iskovana vaša eurokovanica, to je spoj vašeg nacionalnog identiteta i vašeg evropskog puta. Pridružujete se zajednici od 347 miliona europljana koji svakodnevno koriste euro. Euro nas čini snažnijima, omogućuje lakša ulaganja i poslovanje preko granica, daje život našem gospodarstvu, otvara radna mjesta. To je druga najvažnijima svjetska valuta i čini nas snažnijima u svijetu. Euro je jedno od naših najvećih kolektivnih postignuća. On je obilježje jedinstva, preko granica i bez barijera”, rekla je.

Ursula je poručila Plenkoviću da je ovo nevjerovatno postignuće za Hrvatsku te da se pridružuju Schengenu deset godina nakon pristupanja EU.

“Trenutak je ovo velikog ponosa i puno emocija. Hvala što ste me pozvali da ga s vama podijelim”, rekla je šefica EU komisije Von der Leyen.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija