Zlatni ljiljan koji je u miru dao svoj život za BiH: Herojski grad se oprašta od svog heroja

Zlatni ljiljan koji je u miru dao svoj život za BiH: Herojski grad se oprašta od svog heroja


Bosnu i Hercegovinu pogodile su jutrošnje vijesti da je bivši pripadnik ARBiH i dobitnik “Zlatnog ljiljana” Muriz Hadžiahmetović oduzeo sebi život.

Tuga u Goraždu: Dobitnik “Zlatnog ljiljana” počinio samoubistvo

Prema informacijama koje imamo, Hadžiahmetovićev nestanak je porodica prijavila jučer oko 20:30 sati. On se svojim vozilom udaljio u nepoznatom pravcu, a njegovo beživotno tijelo pronađeno je nešto prije 23:00 sati u blizini Moto kampa u Goraždu.

Kako za Crnu-hroniku govore njegovi poznanici, on je lišen slobode 13. decembra 2022. godine sa još pet osoba. Njih je slobode lišila SIPA-e po nalogu Tužilaštva BiH, a sve zbog navodnih ratnih zločina.

Osumnjičeni su za krivična djela “Ratni zločin protiv civilnog stanovništva”, “Organizovanje grupe i podstrekavanje na učinjenje krivičnih djela ratnih zločina” i “Povrede zakona ili običaja ratovanja”.

Oni su nakon lišenja slobode predati Tužilaštvu BiH, a nakon optužnice su pušteni da se brane sa slobode.

Poznanik kaže da je za njega Muriz Hadžiahmetović heroj ARBiH, a nikakav zločinac, te da ni sam Hadžiahmetović nije mogao izdržati da bude nešto drugo sem heroja.

Razloge što je Zlatni ljiljan oduzeo sebi život niko ne zna, ali se može pretpostaviti da borce ARBiH boli činjenica što ih progoni država za koju su se borili, a sa druge strane niko od pripadnika VRS-a nije osuđen zbog ratnih zločina počinjenim u gradu koji je branio Hadžiahmetović.

Povodom njegove smrti Udruženje dobitnika najvećih ratnih priznanja organizirat će komemoraciju u Maloj sali Centra za kulturu u 13 sati.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija