Ne želimo prositi za platu, nego da dobijemo što svojim rukama zaradimo

Ne želimo prositi za platu, nego da dobijemo što svojim rukama zaradimo


Iako je pokrenut stečaj, radnici Zraka odlučili su samoinicijativno pokrenuti proizvodnju da bi ispoštovali potpisani ugovor s austrijskom kompanijom vojne industrije.

– Nakon godinu dana smo samoinicijativno krenuli sa proizvodnjom i da se završi ugovor sa Austrijom. Želimo ispoštovati rokove i da dobijemo plate od rada. Ne želimo prositi i moliti Vladu, nego da dobijemo samo što svojim rukama zaradimo – kaže Amir Demirović, potpredsjednik sindikalne organizacije Zrak.

Benjamin Bektić, izvršni direktor za proizvodnju Zraka, govori da su radnici odlučni da spase firmu.

– Bili smo spremni za ovaj ugovor, jer smo bili sigurni da će ugovor da se radi. Nastavljamo sa proizvodnjom. Firma je jučer zvanično počela da radi u punom kapacitetu. Imamo dogovorene rokove sa austrijskom firmom. Imamo još nekih ugovora, koji će biti realizovani u narednom periodu. Ovo je sada najvrijedniji ugovor i to je strateški projekat koji je naš razvojni odjel pripremio.

Imali smo partnere i to je prošlo u NATO-u. Znači proizvod je već usvojen od strane NATO-a. U narednom periodu ćemo sigurno imati i veće ugovore, tri četiri puta vrijednije. Firma je već imala kontakt sa drugim zemljama koje su jako zainteresovane. Urađeni su proizvodi i katalozi, distribuirani su od strane inostrane evropske firme na druga tržišta – kaže Bektić za Faktor.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija