Dodik: RS je nastala u miru 9. januara 1992., a ona republika koja je napravljena 1. marta stvorena je u krvi

Dodik: RS je nastala u miru 9. januara 1992., a ona republika koja je napravljena 1. marta stvorena je u krvi


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik govorio je danas na obilježavanju neustavnog 9. januara te rekao kako je Republika Srpska nastala u miru, a Republika Bosna i Hercegovina nastala u krvi.

“Po svakoj pravdi ovaj prostor pripada Srbima koji su se 9. januara 1992. godine organizovali i formirali svoju Republiku Srpsku”, rekao je Dodik.

“Ova Republika je stvorena u miru, a ona koja je pravljena 1. marta je stvorena u krvi. Mi smo posvećeni Republici i poštujemo tuđe vrijednosti ali tražimo da se poštuje naš identitet”, dodao je Dodik.

“Republika koja je ponosna i narod u njoj koji su ponosni na svoju slobodu u njoj i spremni da je brane. Mi nismo prijetnja nikome. Mi ne radimo ovo iz inata. Mi samo hoćemo da kažemo da smo tu i da smo spremni da se borimo za svoju slobodu“, rekao je Dodik.

Dodik je izrazio posebnu zahvalnost i poručio da je posebno ponosan na Policiju Republike Srpske.

“Najveći, kolosalni dio u stvaranju Srpske dali su borci Vojske Republike Srpske koja je zajedno sa Policijom branila naše domove u gotovo neizvijesnim okolnostima u kojima je rat svakodnevno donosio promjene”, rekao je Dodik u obraćanju na Svečanom defileu povodom Dana Republike u Istočnom Sarajevu.

Dodik je rekao da su mnogi ostali na braniku ove zemlje i dodao da su na Sokocu danas položeni vijenci stradalima u ratu.

“Odlučni smo da ostanemo ovdje i nećemo nigdje da idemo. Naša ljubav prema Srbiji je prirodna. Ako ima pravde ovaj jedan narod ima pravo na svoj demokratski izraz i na svoja okupljanja. Mi to pravo dozvoljavamo i drugima. Ostali smo u BiH zato što smo morali, zato što Dejtonski sporazum kao jedini moguć u tom trenutku nije obezbjeđivao samo mir, nego je i uspostavio jedan novi politički sistem u kojem je Srpska jedan od najznačajnijih faktora. A sve nakon toga su činili da razgrade tu činjenicu”, poručio je Dodik.

Govorio je i o Kralju Tvrtku I Kotromaniću, kazavši kako je on srpski kralj.

“Ovih dana slušamo i vidimo kako svojataju Tvrtka, koji je bio srpski vladar na ovim prostorima, koji je bio zaista veliki, pa može da bude i njihov. Ali je on, nesumnjivo, Srbin. I ne može da bude preteča onoga što oni govore, on je napisao pjesmu o Svetom Stefanu i zato sam ponosan ne samo na taj period, nego i na našu historiju koja je stradalnička, ako koja je historija slobode ovih naroda”, rekao je Dodik.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija