Proslava neustavnog dana RS podsjetnik je na početak agresije na BiH i izvršenje genocida

Proslava neustavnog dana RS podsjetnik je na početak agresije na BiH i izvršenje genocida


Kuća starca u kojoj su ga ubili pa opljačkali Pa tako ulicama Istočnog Sarajeva, od 14 sati, defiluju probrani da usreće predsjednika RS-a Milorada Dodika.

Među njima su i članovi (pro)ruskih Noćnih vukova, koji su defilovali ulicama Istočnog Sarajeva tokom obilježavanja takozvanog i neustavnog dana RS-a.

Ranije je objavljeno kako će “Dodikovoj paradi” prisustvovati pripadnici ruske plaćeničke Wagner grupe, Ravnogorskog četničkog pokreta i članovi ruskog moto-kluba Noćni vukovi.
Dodikova parada u Istočnom SarajevuPotpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ćamil Duraković oglasio se danas na Facebooku povodom obilježavanja neustavnog 9. januar – tzv. dan RS-a.

Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti:

“Promovisanje i slavljenje 9. januara, danas je velikom broju građana ove zemlje podsjetnik na sve što je uslijedilo nakon tog datuma 1992. godine… Podsjetnik je na završetak svih priprema za početak agresije na BiH, izvršenje genocida i zločina.

Osim toga, slavljenje 9. januara šalje poruku isključivosti u kojoj nema mjesta za Bošnjake, Hrvate, Bosance, Hercegovce i ostale građane ovog entiteta i predstavlja jedan od razloga zašto je Ustavni sud taj datum označio neprimjerenim za bilo šta.

Paradiranje naoružanih uniformisanih jedinica u pratnji borbenih vozila, teško se može tumačiti drugačije, nego kao demonstracija sile i prijetnja.

Treba iznova i sve snažnije podsjećati da u BiH isključivost i prijetnje nikada nikome nisu donijele ništa dobro, bez obzira o kome je riječ.

Nije nas još puno ostalo u ovoj zemlji. Ovakvom politikom, tempom i dinamikom za nekoliko godina ovdje će ostati samo političke elite i članovi njihovih stranaka.

Uvjeren sam da nije kasno za zdrav razum, kompromis i izgradnju institucija koje će garantovati poštivanje svih specifičnosti naše zemlje i osigurati trajnu stabilnost”, poručio je Duraković.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija