Vlada Crne Gore nije delegirala ministre da prisustvuju obilježavanju neustavnog Dana RS-a

Vlada Crne Gore nije delegirala ministre da prisustvuju obilježavanju neustavnog Dana RS-a


Vlada Crne Gore saopćila je danas da nije delegirala ministre finansija i pravde Aleksandra Damjanovića i Marka Kovača da prisustvuju obilježavanju neustavnog Dana RS-a u Banjoj Luci.

“Vlada nije razmatrala platformu za predmetnu posjetu, odnosno da ista nije ni bila kandidovana za razmatranje i usvajanje od strane resornih ministara”, saopćila je Vlada podgoričkom radiju “Antena M”.
Damjanović i Kovač su prisustvovali svečanoj akademiji, što je oštro kritikovala opozicija u Crnoj Gori.

Na takav potez dvojice ministara reagovala je ranije danas zamenica predsedavajućeg Vijeća ministara BiH, ministarica vanjskih poslova BiH, Bisera Turković.

Ona je uputila protestno pismo premijeru u tehničkom mandatu Dritanu Abazovića, uz ocjenu da prisustvo dvojice ministara neustavnom i diskriminirajućem Danu RS, narušava međususedske odnose dvije države i predstavlja čin nepoštovanja institucija BiH.

Vlada Crne Gore je ranije danas, u odgovoru na pitanje “Antene M” navela da “neupitno poštuje cjelovitost, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, podržavajući njen evropski put i baštineći prijateljske i dobrosusedske odnose zasnovane na tradicionalno snažnim međudržavnim vezama, zajedničkim evropskim aspiracijama, ekonomskoj saradnji i daljem infrastrukturnom povezivanju”.

“Crna Gora poštuje sve odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i sa Federacijom Bosne i Hercegovine, kao i sa entitetom Republika Srpska, sarađuje na nivou i u obimu koji su definisani ustavima i zakonima dvije države”, zaključuje se u reagovanju Vlade.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović ranije je saopćio da je svečanoj akademiji prisustvovao u ličnom svojstvu.

Prethodno je opozicija u Crnoj Gori oštro osudila prisustvo dvojice ministara ocenjujući da je takav potez potvrda antievropskog karaktera vlade premijera u tehničkom mandatu, prvorazredni međunarodni skandal, kao i jačanje saradnje sa proruskim Miloradom Dodikom.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija