U komšiluku još samo sutra mogu plaćati kunama: Velika promjena i na bankomatima

U komšiluku još samo sutra mogu plaćati kunama: Velika promjena i na bankomatima


Još samo sutra u Hrvatskoj možete plaćati kunama.

Razdoblje dvojnog optjecaja kuna i eura završava u ponoć sa subote na nedjelju i od tada će se moći plaćati samo eurima.

Period dvojnog optjecaja počeo je, naime, s uvođenjem eura 1. januara i traje do 14. januara Prvih 14 dana nove godine omogućeno je plaćanje i kunama i eurima, a u pravilu se ostatak vraćao samo u eurima. No razdoblje dvojnog optjecaja završava za jedan dan.

Sutra je zato zadnja prilika za plaćanje kunama. Oni koji I poslije subote budu imali kune, zamijeniti ih mogu do kraja 2023. u svim bankama, poslovnicama Hrvatske pošte i Fine, a od 1. januara 2024. u Hrvatskoj narodnoj banci.

U skladu sa Zakonom o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj banke, Hrvatska pošta i Fina svim potrošačima će u roku od 12 mjeseci od dana uvođenja eura, to jest od 1. januara 2023. do 31. decembraa 2023., mijenjati gotov novac kune za gotov novac eura po fiksnom tečaju konverzije (1 euro = 7.53450 kuna).

U tom se razdoblju zamjena provodi bez naknade, a u jednoj transakciji može se zamijeniti najviše 100 novčanica i 100 kovanica kuna, napomenuli su iz HNB-a.

HNB počinje mijenjati gotov novac kune za gotov novac eura 1. januara 2024., bez naknade, po fiksnom tečaju konverzije, i to kovanice kune, uključujući lipe, do 31. decembra 2025., a novčanice kune bez vremenskog ograničenja, prenosi Index.

Na snagu će ovoga vikenda stupiti i velika promjena na bankomatima. Naime, završava jednomjesečno razdoblje kada se gotovina mogla podizati na bankomatima svih banaka bez naknade.

Podsjetimo, dogovorom HNB-a i poslovnih banaka, omogućeno je da od 15. decembra 2022. do 15. januara 2023. svi građani, bez obzira na to čiji su klijenti, mogu podizati novac na svim bankomatima, bez plaćanja naknade.

 

Od 15. Januara trebali bi biti funkcionalni svi bankomati koji privremeno nisu radili zbog uvođenja eura.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija