MUP HNK ni poslije sedam mjeseci od rušilačkog pohoda na Partizansko spomen-groblje ne može pronaći počinioce

MUP HNK ni poslije sedam mjeseci od rušilačkog pohoda na Partizansko spomen-groblje ne može pronaći počinioce


Radite ili odlazite s funkcija na kojima nedjelovanjem štitite neofašizam, poručili mostarski antifašisti

Danas se navršilo sedam mjeseci od terorističkog čina izvršenog 14. juna prošle godine na nacionalnom spomeniku BiH – Partizanskom spomen groblju u Mostaru, a počinioci još nisu otkriveni niti javnost ima bilo kakvu ozbiljnu informaciju o ovom događaju osim da je istraga u toku, naveli su iz Udruženja antifašista i boraca NOR-a (UABNOR) Mostar.

– Istraga traje trideset godina i nikada niko nije sankcioniran. Ponovo postavljamo pitanje: Kako da onda građani u tako „efikasne“ organe sigurnosti imaju povjerenje?

Teško, gotovo nikako. Jasno je već odavno da niko ne želi riješiti ove terorističke, rušilačke pohode koji traju trideset godina – saopćili su iz UABNOR-a Mostar piše Avaz.

“Nisu čuli kako se ruši Stari most, pa kako će vidjeti da se razbija Partizansko groblje?”

Neozbiljni odgovori nadležnih

Odgovori koje dobivaju na upite od nadležnih institucija su, kažu, nedovoljni, neozbiljni i neprofesionalni.

– Ovakvo ponašanje može se razumjeti samo kao opstrukcija, a u ovakvim slučajevima opstrukcija je sudjelovanje.

Nakon sedam mjeseci valja ponoviti:

Gospodo, po onome što radite trideset godina, jasno nam je koju stranu ste odabrali. Očigledno je da je to strana za koju je historija rekla puno toga i odbacila je. Radite ili odlazite s funkcija na kojima nedjelovanjem štitite neofašizam – naveli su u saopćenju.

Partizansko spomen-groblje u Mostaru, remek-djelo čuvenog arhitekte Bogdana Bogdanovića, podsjetimo, prije sedam mjeseci je skoro u potpunosti uništeno.
Razbijeno skoro 700 ploča

Skoro 700 ploča, „kamenih cvijetova“ je tada razbijeno u paramparčad, a u Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona i dalje vode istragu protiv nepoznatih osoba.

Četiri mjeseca poslije: Niko više ne spominje Partizansko spomen groblje, počinitelj je ”neko”?

Kako smo pisali, u Agenciji „Stari grad“ Mostar su u oktobru prošle godine otpočeli aktivnosti na realizaciji projekta „Obnova, sanacija, revitalizacija i iluminacija Partizanskog spomen-groblja“, a koji će biti finansiran sredstvima datim od Federalne vlade u iznosu od 200.000 KM.

Projektom je predviđeno postavljanje zaštitne ograde u dužini od 480 metara, obnova suvenirnice i sobe za videonadzor, postavljanje javne rasvjete te izgradnja vodonatapnog sistema. Ugovor sa izvođačem je potpisan 15.novembra, a nedavno su otpočeli radovi.

Međutim, ovim projektom nije predviđena obnova kamenih cvjetova, budući da je za to neophodno sačiniti poseban elaborat, a također, potrebna su i dodatna finansijska sredstva.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija