Konzumiranje nikotinskih vrećica sve popularnije među školskom djecom u BiH: Snus izaziva srčani udar i karcinom

Konzumiranje nikotinskih vrećica sve popularnije među školskom djecom u BiH: Snus izaziva srčani udar i karcinom


Novi opasni trend među školarcima u Bosni i Hercegovini, konzumiranje nikotinskih vrećica, kolokvijalno nazvanih snus, zabrinuo je roditelje, prosvjetne radnike, ali i zdravstvene stručnjake. Ovaj problem je izražen u gotovo cijeloj zemlji, a snus, kao i elektronske cigarete za jednokratnu upotrebu, koje su, također, popularne među školarcima, lako su dostupni u marketima, trafikama, na benzinskim pumpama za desetak maraka.

Nerijetko, djeca i mladi ih kupuju i online, nakon čega im pošiljka s malim šarenim kutijama stiže na kućnu adresu.

U posljednje vrijeme se na taj problem uveliko upozorava u Kantonu Sarajevo, gdje je Vijeće roditelja već reagiralo prema nadležnim instancama, od zahtjeva za pojačano prisustvo policije u blizini škola do pojačane kontrole inspekcijskih i drugih službi.

Prof. dr. Aida Ramić-Čatak, voditeljica Službe za promociju zdravlja i edukaciju Zavoda za javno zdravstvo FBiH, pojasnila je da je snus proizvod čijom konzumacijom nikotin puno brže ulazi u tijelo od cigareta, a po svojoj prirodi spada u bezdimne proizvode, piše Avaz.

  • Koristi se tako što se stavlja između desni i sluzokože obraza i veoma brzo dolazi do apsorpcije osnovnog sastojka koji nam predstavlja problem. Njegov sastav je vrlo složen, a, prema istraživanjima, ima više od 7.000 štetnih materija, od kojih 76 djeluje kancerogeno. U sastavu tog proizvoda je visok procent nikotina, u prosjeku to je 45 miligrama nikotina na jedan gram, što je puno opasnije od tradicionalnih cigareta – kazala nam je prof. dr. Ramić-Čatak.

Upravo zbog toga brže dolazi do mozga nego kod cigareta, pa trenutni osjećaji zadovoljstva, relaksacije i uopće opuštanja brže nastupaju.

Međutim, sagovornica upozorava da, osim osnovnog problema ovisnosti, snus izaziva i direktna oštećenja organizma, od oštećenja desni i zuba, obaranja imuniteta infekcijama, povećanog rizika od nastanka karcinoma, ali i srčanog udara, kao i inzulinske rezistencije, pogoršanog stanja kod dijabetesa te brojnih drugih.

24,4 posto školske djece u dobi do 13 do 15 godina u FBiH konzumira neku vrstu duhanskog proizvoda.

13,8 posto učenika konzumira cigarete.

10 posto učenika konzumira elektronske cigarete



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija