Putin: Poslao sam vojsku u Ukrajinu da zaustavimo rat

Putin: Poslao sam vojsku u Ukrajinu da zaustavimo rat


Predsjednik Rusije Vladimir Putin obraćajući se danas radnicima u fabrici oružja u Sankt-Peterburgu, poručio je da je namjera ruskih operacija u Ukrajini zaustaviti rat koji se u istočnoj Ukrajini vodi već godinama.

Putin je poručio kako nema sumnje da je ruska pobjeda u Ukrajini neminovna. On se danas sastao i s ratnim veteranima, kazavši kako je Rusija dugo pokušavala postići rješenje konflikta u regiji Donbas, u kojoj proruski separatisti ratuju s ukrajinskim snagama od 2014. godine.

“Značajne borbe koje uključuju teško oružje, artiljeriju, tenkove i ratnu avijaciju u Donbasu nisu prestale od 2014. godine. Sve što činimo danas u sklopu specijalne vojne operacije je usmjereno na zaustavljanje rata. To je značenje naše operacije, zaštita ljudi koji žive na tim teritorijima”, rekao je Putin.

Opisao je istok Ukrajine kao historijsku teritoriju Rusije, dodavši kako je slanje ruskih snaga u Ukrajinu 24. februara prošle godine bilo potrebno kako bi se zaštitili govornici ruskog jezika te kako bi se provele demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine, odnosno kako bi se spriječilo Ukrajinu da postane prijetnja Rusiji.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija