Srbija se nastavlja naoružavati! Sada kupuju ruske jurišne helikoptere

Srbija se nastavlja naoružavati! Sada kupuju ruske jurišne helikoptere


Srbijanske vlasti pregovaraju o kupovini pet letjelica ruske proizvodnje Mil Mi-35 koji su trenutno u posjedu kiparske armije.

Prvi helikopteri bi mogli stići ove godine, ovom kupovinom Vojska Srbije će imati ukupno 9 letjelica ovog tipa.

Kiparske vlasti su odlučile da prodaju 11 helikoptera tipa Mi-35, a Srbija je zainteresovana da preuzme njih pet, u dogovoru koji bi uključivao razmjenu vojne tehnike. Kipar je u prethodnom periodu kupio nekoliko haubica i lakih oklopnih vozila iz Srbije.

Iz Vojske Srbije su saopćili da će nabavkom ovih helikoptera dobiti snažnu borbenu helikoptersku eskadrilu, koja bi bila od velike pomoći snagama na terenu. Iako je ovaj tip helikoptera u opticaju još od davne 1972. godine, iz Vojske Srbije tvrde da se radi o jednom od najsavremenijih letjelica današnjice, koji će značajno unaprijediti odbrambene sposobnosti.

Dodaju kako je ovo samo početak u jačanju avijacije, te da se u skorijem periodu može očekivati modernizacija aviona Mig-29, kao i radarsko-izviđačkih sistema. Srbija je osigurala i francuske radare GM-200 i GM-400 maksimalnog dometa do 470 kilometara. Oni su namjenjeni da prate “neprijateljske” avione, helikoptere, ali i dronove i krstareće rakete.

Mil Mi-35, odnosno Mi-24 za rusku upotrebu je jedan od najpoznatijih borbenih helikoptera razvijen za potrebe sovjetskog ratnog vazduhoplovstva. Helikopter poznat i po NATO nazivom “Hind” je u upotrebi od 1972. godine. Helikopteri su korišteni u mnogim ratovima, između ostalog i u Hrvatskoj, kada ih je koristila hrvatska vojska u operaciji Oluja. Helikopter je obično naoružan pokretnim mitraljezima ali i raketama namijenjenih za uništavanje meta na tlu.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija