Pod kojim uslovima je prostor kod Vječne vatre iznajmljen Delegaciji EU?

Pod kojim uslovima je prostor kod Vječne vatre iznajmljen Delegaciji EU?


Obnova zgrade “Vječna vatra”, tačnije prostorija unutar kojih bi se trebao otvoriti “Europe House” koji finansira Delegacija EU izazvao je niz komentara zbog postavljanja novih prozora koji podsjećaju na PVC stolariju i odudaraju od historijskog ambijenta zgrade.

Povodom cijelog slučaja oglasili su se ranije iz Delegacije EU te su poručili kako niko ne treba biti zabrinut zbog radova koji su u toku na zgradi koja predstavlja jedan od najznačajnijih objekata iz austrougarskog perioda.”Ako ste zabrinuti za prozore nove zgrade ‘Europe House’ (treba da se otvori u proljeće 2023.), molimo da vas razuvjerimo. Prozorski okviri su svježe ofarbano drvo (ne PVC). Kada fasada zgrade bude u potpunosti restaurirana, skladno će se uklopiti sa zgradom kao i okolnim prekrasnim arhitektonskim blagom”, naveli su.

Ono što je interesantno, Delegacija Evropske unije i Grad Sarajevo su ugovor u zakupu ovog objekta potpisali još 2020. godine kada je na čelu Grada Sarajeva bio Abdulah Skaka.

U ugovoru koji je potpisan, navodi se kako Delegacija EU mora snositi sve troškove rekonstrukcije fasade, ali i drugih radova na objektu.

“Delegacija EU se obavezuje da snosi troškove rekonstrukcije fasade, vanjske stolarije i krova cjelokupne predmetne zgrade u iznosu koji će se utvrditi posebnim ugovorom između ugovornih strana na osnovu predmjera radova iz glavnog projekta odnosno ugovora sa izvođačem radova”, ističe se.

“Ugovor se zaključuje na period od 20 godina uz mogućnost produženja za isti period kroz zaključenje aneksa Ugovora o zakupu, uz potpis obje strane, najkasnije tri mjeseca prije datuma isteka predmetnog ugovora. Zakupnina se plaća kao fiksna u iznosu od 1 KM koja se plaća svakog mjeseca do 15 dana u mjesecu za tekući mjesec”, pojašnjava se.

S druge strane, Delegacija EU preuzela je obavezu plaćanja električne energije, plina, računa za telefon i internet, vodosnabdijevanje i odvoz smeća.

Treba istaći i da je ugovor definisao da je tokom cijelog trajanja zakupa Grad Sarajevo odgovoran za održavanje i popravke objekta (zidovi krov, strop).

U članu 6 ugovora se naglašava da će Grad Sarajevo pružiti podršku Delegaciji EU u pribavljanju svih dozvola, ali da će Delegacija snositi troškove vezane za adaptaciju.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija