Prizemlje zgrade u Sarajevu od 669.02 m2 iznajmljeno na 20 godina za 1 KM

Prizemlje zgrade u Sarajevu od 669.02 m2 iznajmljeno na 20 godina za 1 KM


Gradsko vijeće Grada Sarajeva 2020. godine prizemlje zgrade “Vječna vatra” dodijelilo je u zakup Delegaciji Evropske unije u BiH.

Odlukom je tada odlučeno da će se zakupljeni prostor površini od 669.02 m2 koristit u svrhu otvaranja i rada EU informativnog centra “Europe House”.

Istom je odlučeno da Grad Sarajevo, sa tadašnjim gradonačelnikom Abdulahom Skakom na čelu, osigurava podršku Delegaciji EU-a u pribavljanju svih dozvola i druge dokumentacije potrebne za izvođenje radova na adaptaciji i opremanju prostorija.

Skaka je tada istakao i isplativost ovog poteza jer će značajan dio sanacije zgrade Vječne vatre uraditi Evropska unija.

Ugovor o zakupu potpisali su 2020. godine ambasador Johan Sattler u ime Delegacije EU te tadašnji gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka.

Grad Sarajevo je potpisivanjem zajedničkog Ugovora omogućio Delegaciji EU-a da izvrši adaptaciju zakupljenih prostorija u skladu sa svim potrebama EU informacijskog centra i po potrebi za obavljanje njegovog rada. Prema potpisanom Ugovoru Delegacija EU će snositi troškove vezane za adaptaciju.

U ovome ne bi bilo ništa sporno da na zgradu, prilikom spomenute adaptacije, nisu postavljani prozori koji u potpunosti odudaraju od austrougarske arhitekture i na taj način narušavaju njen historijski značaj.

PLASTIČNA STOLARIJA NA HISTORIJSKOM OBJEKTU

Na prvi pogled prozori izgledaju kao da su PVC što je izazvalo burne reakcije kod Sarajlija ali i nekih zvaničnih institucija.

Iz Delegacije su se i oglasili povodom ovih navoda kazavši da nema potrebe za brigom te da stolarija – tj. prozorski okviri nisu od PVC-a.

“Ako ste zabrinuti za prozore nove zgrade “Europe House” , treba da se otvori u proljeće 2023., molimo da vas razuvjerimo. Prozorski okviri su svježe ofarbano drvo ne PVC. Kada fasada zgrade bude u potpunosti restaurirana, skladno će se uklopiti sa zgradom kao i okolnim prekrasnim arhitektonskim blagom”, naveli su na svom Twetter nalogu.

Dodali su i to da planovi koji se sprovode odobralo se i nadležne vlasti na nivou Federacije i kantona uz puno poštovanje jedinstvene kulturne baštine Sarajeva.

“Nakon restauratorskih radova, “Europe House” će biti atraktivan i živahan centar koji će obogatiti kulturni život prekrasnog Sarajeva i radujemo se što ćemo za nekoliko mjeseci dočekati naše prve goste”, kazali su.

Zgrada “Vječne vatre” koja se nalazi u ulici Maršala Tita br. 62, u skladu s odlukom Vlade FBiH dodijeljena je Gradu Sarajevu na korištenje i jedan je od simbola grada piše Akta

ZAKUPNINA 1 KM

U pregledu Ugovora o zakupu spomenutih prostorija, koji je potpisao Abdulah Skaka, navodi se da se spomenuti prostor daje u zakup na 20 godina.

Ono što najviše bode oči jeste Član 4. Zakupnina i plaćanje zakupnine ukojem se navodi da se zakupnina plaća kao fiksna u iznosu od samo 1,00 KM, koja se plaća u KM svakog mjeseca do 15 dana u mjesecu za tekući mjesec.

Delegacija EU-a prema Ugovoru preuzima obavezu plaćanja i troškova električna energija, plin, računi za telefon i internet, vodosnabdijevanje, odvoz smeća a da je Grad Sarajevo obavezan da obezbijedi i plaća priključak za struju i vodu, telefonski kabal u zgradi za spajanje svih potrebnih telefonskih linija.

Navodi se i to da Grad Sarajevo osigurava podršku Delegaciji EU-a u pribavljanju svih dozvola i druge dokumentacije potrebne za izvođenje radova na adaptaciji i opremanju prostorija.

“Grad Sarajevo omogućava Delegaciji EU-a da izvrši adaptaciju zakupljenih prostorija u skladu sa svim potrebama EU informacijskog centra i po potrebi za obavljanje njegovog rada. Delegacija EU ce snositi troškove vezane za adaptaciju”, navedeno je.

Tokom cijelog trajanja zakupa, Grad Sarajevo je odgovoran za zadovoljavajući rad, održavanje i popravak objekta (zidovi, krov, strop), bilo kojeg zajedničkog prostora, za tehničke instalacije (vodovodne, sanitarne, grijanje, ventilacija, klimatizacija, električni sistemi i kućanski tehnički uređaji, osim specifične opreme koju je instalirala Delegacija EU- a.

Prema Član 9. Popravke i održavanje od strane zakuca – Delegacija EU odgovorna je za redovno održavanje, brigu i čistoću zakupljenih prostorija, te se obavezuje na korištenje zakupljenih prostorija s dužnom pažnjom i odgovara za sve štete u prostorijama u kojem je takva šteta pričinjena kao rezultat grube nepažnje od strane Delegacije EU-a.

Bez obzira na diplomatski status Delegacije EU-a u BiH, Ugovor je uređen u skladu sa zakonima Bosne i Hercegovine.

Iz Gradske uprave se još nisu oglasili da li je došlo do kršenja određenih stavki spomenutog Ugovora.

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija