Mašić o kandidatu SDP-a za potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda: Tražimo adekvatan kadar

Mašić o kandidatu SDP-a za potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda: Tražimo adekvatan kadar


Zastupnik u Parlamentu FBiH Damir Mašić komentirao je problematiku uspostave vlasti u FBiH te zašto SDP još uvijek nije nominirao kandidata iz reda srpskog naroda za poziciju potpredsjednika FBiH.

Nije komentirao najave mogućnosti da SDP izlazi iz vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu, ali jeste budžet Federacije za 2023. godinu.
“Ono što je prioritet je ta finansijska stabilnost. Zbog toga, iako imamo mnogo argumenata zašto struktura ovoga budžeta nije optimalna za građane, bez obzira što ga nije pravila naša vlada mi ćemo učiniti sve da bude usvojen. Probat ćemo nešto amandmanski izmijeniti. Ima tri segmenta, penzionera, ljudi u stanju socijalne potrebe i boračka populacija”, objasnio je Mašić.

Istakao je kako SDP nikada u svom političkom djelovanju nije igrao na “destruktivnu kartu”.

“Ako uzmete da polovina budžeta ide na penzije, najbolje govore o svemu. Sva ona ekonomska čuda nisu rezultat ekonomskih aktivnosti, već je priliv sredstava inflacija”, smatra Mašić. Mišljenja je da bi realan rast budžeta pratio i rast zapošljavanja, te da je bizarno hvaliti se enormnim prihodima kada je svima jasno odakle su ta sredstva u budžetu došla ističući kako će nova vlast na nivou FBiH drugačije raditi i budžet praviti po mjeri građana.

“Sa partnerima smo usaglasili okvirni dokument da novi ministri moraju izaći sa vrlo jasnim planom rada u prvih 100 dana, šta namjeravaju raditi u mandatu. Da ne bude kao svaki put, formiranje vlasti i četiri godine nikoga ništa ne pitaj. Kao neki lokalni tim, svi trče na loptu, ali niko ne zabije go”, kazao je Mašić.

Naglasio je da šta god on mislio o politici HDZ-a, ta stranka nije opstruirala formiranje i rad radnih tijela federalnog parlamenta.

“Mi imamo situaciju u kojoj se vlast formira ne sa idelanim i željenim partnerima. Na žalost u BiH to nije tako. I uvijek ste u prilici da formirate vlast sa onima sa kojim možete približiti stavove. Tako smo ideološki bliski sa Našom strankom, a programski smo bliski sa NiP-om. HDZ je zbog generalnog stanja u društvu, ne zbog Schmidtovih amandmana, nezaobilazan faktor. Našli smo određenu zajedničku riječ zbog koje smo krenuli dalje”, kazao je SDP-ov zastupnik u programu BHT1.

Komentirao je i zbog čega nije predložen kandidat iz Kluba Srba Doma naroda FBiH za poziciju potpredsjednika FBiH.

“Zato što je to pitanje kadrovsko. Kada se nađe adekvatan kadar. Niti ko uslovljava, to je pozicija koju nominira SDP. Vrše se razgovori i vjerujem da će vrlo brzo u ovih dan, dva biti poznat kandidat”, najavio je Mašić.
Podsjećamo, Centralna izborna komisija BiH potvrdila je nominaciju Refika Lende (SDA) i Lidije Bradare (HDZ) za pozicije potpredsjednika/predsjednika FBiH, dok kandidat iz Kluba srpskog naroda Doma naroda FBiH još uvijek nije nominiran, a za provjeru i potvrdu kandidature potrebno je da CIK provede određene provjere.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija