Klix
Budući ministri na propitivanju: Odgovarali na pitanja o resorima koje preuzimaju

Budući ministri na propitivanju: Odgovarali na pitanja o resorima koje preuzimaju


Danas se u Sarajevu održava 3. sjednica Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH.

Na pitanje šta će biti prioritet u radu ministarstava za koja su predloženi, odgovorili su kandidati za ministre i njihove zamjenike Ivica Bošnjak, Slaven Galić, Josip Brkić, Davor Bunoza, Dubvravka Bošnjak, Aleksandar Goganović, Ognjen Janjić, Staša Košarac, Marijana Mojić, Nenad Nešić, Zoran Tegeltija, Ljiljana Lovrić, Elvedin Konaković, Zukan Helez, Elvir Mashmuzić, Muhamed Hasanović, Sevlid Hurtić, Duška Jurišić i Edin Forto.

Članovi komisije za pripremu izbora su Darko Babalj, Aida Baručija, Sabina Ćudić, Milan Dunović, Jasmin Emrić, Nenad Grković, Saša Magazinović, Nermin Mandra, Mira Pekić, Milan Petković te Čedomir Stojanović.

Mandra je pitao Nenada Nešića (DNS) da li će migrantska kriza i dalje biti rješavana samo sa kapacitetima na dijelu FBiH te da li će inicirati međunarodnu saradnju policijskih agencija BiH sa drugim agencijama u vezi upotrebe aplikacije “Sky” i “Anom”.

Nešić od juna 2021. do kraja mandata zastupnika nije bio niti na jednoj sjendici Komisije za sigurnost, pa je Mandra pitao da li će se u takvom maniru nastaviti ponašati.

Upitan je i kako bi se postavio po pitanju ulaska Noćnih vukova i drugih opasnih struktura i grupa u Bosnu i Hercegovinu.

Elmedin Konaković (NiP) kandidat za ministra vanjskih poslova kazao je da namjerava BiH “vratiti u fokus” te da je odnos države sa Istokom nedovoljno iskorišten, kao i da se Ministarstvo vanjskih poslova koristilo u “privatne svrhe”.

Edin Forto (Naša stranka) je odgovorio na pitanje kako vidi funkcioniranje javnog RTV sistemu kroz prizmu Zakona o javnom RTV sistemu BiH i da li smatra da zakon treba mijenjati kao i šta planira poduzeti u vezi sigurnosti istraga u civilnom aviosaobraćaju, piše Klix.

Zukan Helez, SDP-ov kandidat za ministra odbrane odgovorio je na pitanja da li će pružiti podršku Ukrajini, šta je sa perspektivnom vojnom imovinom te šta namjerava uraditi po pitanju modernizacije Oružanih snaga BiH.

Nakon što se o kandidatima očituje državna Komisija, njihova kandidatura ide na potvrdu u Predstavnički dom Parlamenta BiH, gdje će neki od predloženih kandidata moći glasati sami za sebe u kapacitetu državnog zastupnika.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija