Smješi se kraj pandemije? WHO će razmatrati da proglase stanje u kojem korona više nije globalna prijetnja

Smješi se kraj pandemije? WHO će razmatrati da proglase stanje u kojem korona više nije globalna prijetnja


Gotovo tri godine od proglašenja pandemije, smiješi se proglašenje njezina kraja. Hitni odbor za Covid-19 pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji procjenjivati će kako svijet stoji s korona virusom, nakon čega može glavnoj skupštini SZO-a predložiti da proglasi kraj pandemije, odnosno stanje u kojem korona više nije globalna prijetnja.

Što to konkretno znači objašnjava doc. dr. sc. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ), piše 24sata.

  • Ne znam kad, ali će u nekom trenutku reći da stanje više nije izvanredno, odnosno da to više nije pandemija nego endemija, normalno stanje s kojim moramo živjeti. Hrvatska može i dalje imati proglašenu epidemiju, ali vjerujem kako će uskoro doći vrijeme da se i od toga odustane – kaže Kaić.

Na pitanje je li trenutak za proglašenje kraja pandemije s obzirom na stanje u Kini, gdje je vrlo mnogo zaraženih, epidemiolog odgovara kako Kina nije toliko kritična jer nema novih varijanti niti podvarijanti virusa koje bi ugrožavale ostatak svijeta.

  • Sve što tamo sad cirkulira već smo imali, nismo ugroženi kao prije tri godine, kad nikakvog imuniteta nije bilo – kaže Kaić.

 



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija