Otac Srđana Aleksića: Dobro bi bilo da njegovo djelo služi za putokaz dobrote i uništenja svakog zla

Otac Srđana Aleksića: Dobro bi bilo da njegovo djelo služi za putokaz dobrote i uništenja svakog zla


Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na gradskom groblju u Trebinju obilježena je 30. godišnjica tragične smrti 26-godišnjeg Srđana Aleksića koji je u centru grada stradao braneći prijatelja Bošnjaka Alena Glavovića.

Njegov otac Rade s pomiješanim osjećajima tuge zbog gubitka sina i ponosan na njegova djela je rekao, da Srđan nije umro jer ga mladi svijet priznaje.

  • Dobro bi bilo da nikad ne umre nijedno djelo kao Srđanovo, već da služi čovjeku za putokaz za dobrotu, blagostanje i uništenje svakog zla na ovom svijetu – rekao je Aleksić.

Predsjednik Skupštine grada Dragoslav Banjak je istaknuo da se prisjećaju mladića koji je dao život štiteći slabijeg, te naglasio da veliki sportski kompleks i međunarodni plivački miting nosi ime Srđana Aleksića, čime grad čuva uspomenu na njega.

  • Podsjećanje na Aleksića, ali i mnoge druge heroje koji su napravili sličan postupak u svakom slučaju pomaže da se razumije strahota rata, stepen bezumlja koji prati svaku takvu situaciju, i na drugoj strani pomaže da se ljudi međusobno zbliže i u vremenima mira postanu još bliži jedni drugima –  rekao je Banjak.

Srđan Aleksić preminuo je prije 30 godina od zadobijenih povreda nakon što je šest dana ranije branio svog druga Bošnjaka Alena Glavovića u centru grada.

Srđanu Aleksiću posthumno je dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini, a prije petnaest godina jedna od sarajevskih ulica dobila je Srđanovo ime.

Srđanovu ulicu danas imaju Beograd i Novi Sad. Prije 13 godina ustanovljena je novinarska nagrada “Srđan Aleksić”, koja je postala dijelom Mreže za izgradnju mira u Bosni i Hercegovini.

Alen Glavović danas živi u Švedskoj, a Trebinje, Srđanov grob i njegovog oca posjećuje svake godine.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija