Penzionisana učiteljica uhapšena zbog zavjere koja je imala za cilj svrgavanje njemačke vlade

Penzionisana učiteljica uhapšena zbog zavjere koja je imala za cilj svrgavanje njemačke vlade


Penzionisana učiteljica prozvana kao “Teror baka” optužena je da je kao kolovođa krajnje desničarske terorističke ćelije planirala oteti javnog dužnosnika kao dio plana za ponovno uspostavljanje prednacističkog njemačkog “Drugog Reicha”.

Žena, imenovana samo kao Elisabeth R. zbog njemačkih zakona o privatnosti, optužena je da je planirala izazvati krvavi građanski rat i srušiti saveznu vladu. Osumnjičenica, koju su njemački mediji prozvali “Teror bakom”, počela je kovati svoje planove zajedno s četiri ekstremistička saučesnika u januaru prošle godine.

Plan je uključivao otmicu njemačkog ministra zdravlja, Karla Lauterbacha, zbog njegove pro-Covid politike vakcinisanja. Zavjerenici su također planirali uništiti električne mreže i izazvati nestanke struje u cijeloj zemlji kako bi osigurali haos i nerede, navode istražitelji.

U konačnici, navodno je teroristička grupa planirala angažovati glumca da se obrati zemlji kao kancelar ili predsjednik kako bi prevario javnost. Glumac bi objavio da je “Drugi Reich” ponovno uspostavljen, objavljujući kako je “Savezna vlada svrgnuta i ustav iz 1871. ponovno je na snazi.”

Drugi Reich bilo je Njemačko Carstvo prije nego što su ga Britanci i njihovi saveznici porazili u Prvom svjetskom ratu. Poraz Njemačke doveo je do abdiciranja Cara i kolapsa monarhije, ostavljajući oslabljenu državu poznatu kao Weimarska Republika.

Grupa zavjerenika sebi je dala nadimak “Vereinte Patrioten” ili “Ujedinjeni domoljubi”. Ostali članovi pokušali su ilegalno dobaviti oružje iz zemalja bivše Jugoslavije, saopćile su njemačke vlasti. Elisabeth R. i njezin saučesnik, nazvan Michael H., navodno su planirali djelovati kao čelnici nove vlade.

Njemački aristokrat princ Heinrich XIII uhapšen je prošle godine zbog pokušaja državnog udara. Princ je navodno tražio pomoć od Rusije u svrgavanju njemačke vlade i nadao se da će djelovati kao vođa nakon izdajničkog udara.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija