Slovaka Mariana Kučerku osudili na 11 godina zbog mita, on sad traži azil u BiH

Slovaka Mariana Kučerku osudili na 11 godina zbog mita, on sad traži azil u BiH


Sud BIH donio je rješenje kojim Marianu Kučerki, bivšem policajacu Nacionalne agencije za borbu protiv kriminala (NAKA) za kojim je Slovačka raspisala potjernicu, nije određen ekstradicioni pritvor.

Kučerki, čiji advokat je u Slovačkoj kazao da se sam predao Federalnoj upravi policije kada je saznao da je za njim raspisana potjernica, određene su mjere zabrane kretanja.

Kučerka je zatražio azil u BiH , te ima stalnu adresu stanovanja u Sarajevu, piše Avaz.

U narednom periodu BiH će zatražiti od pravosuđa Slovačke da pošalju molbu za izručenje o čemu će na kraju odlučivati Ministarstvo pravde BiH.

Evropska potjernica za bivšim policajcem raspisana je 20. januara ove godine.

Prvostepeni sud u Slovačkoj Kučerku proglasio krivim je za krivično djelo primanja mita, a za posebno teško krivično djelo primanje mita kao saučesnik osudio ga je na 11 godina zatvora. Predmet se trenutno nalazi u Vrhovnom sudu.

Kučerka se suočava s optužnicom za primanje mita od 25.000 eura od biznismena Norberta Bödöra preko bivšeg šefa finansijske policije Nacionalne kriminalističke agencije Bernarda Slobodnika. On je trebao pomoći Štefanu Žigi, rođaku bivšeg ministra Petra Žige. U drugom djelu optužen je da je primio mito od 200.000 eura od bivšeg direktora Krivičnog ureda Finansijske uprave Ľudovíta Makóa.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija