Nenad Nešić je prije 12 godina osuđen na zatvorsku kaznu!

Nenad Nešić je prije 12 godina osuđen na zatvorsku kaznu!


“Spreman sam na sve istrage, sigurnosne provjere sigurno prolazim”, izjavio je četiri dana prije Nove godine ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine i predsjednik DNS-a Nenad Nešić.

Mjesec poslije, kada je već izabran Nešić se pohvalio uvjerenjem o nekažnjavanju koje je dobio u BiH kako bi mu bilo omogućeno da posjeduje i dozvolu za nošenje oružja.

Novopečeni ministar sigurnosti je kako saznaje “Slobodna Bosna” ipak osuđivan i to za krivično djelo ometanje ovlaštenog službenog lica u vršenju dužnosti.

Presuda do koje je došla “Slobodna Bosna” Nenadu Nešiću je izrečena u aprilu 2011. godine u Osnovnom sudu Novi Sad.

U njoj se, između ostalog, navodi da je 9. aprila 2011. godine u 17 sati u Novom Sadu na parking prostoru koji se nalazi na Bulevaru Mihajla Pupina tada 33-godišnji budući ministar ometao službenika MUP-a Srbije koji je radio na poslovima fizičkog obezbjeđenja ličnosti koju štiti. Prema presudi, policajac je legitimisao Nešića te ga upozorio da mora omogućiti prolaz službenom vozilu nakon što ga je prethodno Nešić verbalno ometao. No, to nije sve. Nešić je prišao vozilu u kojem se nalazi štićena osoba stavio ruku na gornji dio vozačevih vrata, te ih vukao prema sebi, te na taj način onemogućavao policajca da radi svoj posao, odnosno da zatvori vrata i nastavi kretnju automobilom.

POGLEDAJ GALERIJU

Zbog ovoga je Nešiću Osnovni sud u Novom Sadu izrekao kaznu zatvora u trajanju od dva mjeseca, a u kaznu mu je uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od 9. aprila do 28. aprila 2011. godine. Osim toga, Sud je naložio Nešiću da uplati 4.000 dinara na ime sudskih troškova. Nešiću je Sud kao olakšavajuću okolnost uzeo činjenicu da se radi o mlađoj osobi koja očekuje rođenje djeteta. Ranijoj osuđivanosti optuženog Nešića (da, dobro ste pročitali) sud nije dao poseban značaj jer se radilo o krivičnom djelu iz bezbjednosti saobraćaja koje je Nešić počinio 12 godina prije ove presude. Dakle, 1999. godine, kada je novopečeni ministar imao 19 godina.

Uzgred rečeno, Nešić je imenovan za ministra sigurnosti BiH nakon što je prošao provjere Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH) kojima nije smetao ovaj podataka iz prešućene dijela biografije novog ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine!



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija