Stručnjaci tvrde da su youtuberi, prije svega, biznismeni: “Omčo je najveći”

Stručnjaci tvrde da su youtuberi, prije svega, biznismeni: “Omčo je najveći”


Kontroverzni bosanskohercegovački youtuber Omer Nadarević Omčo veoma je popularan i na stranom tržištu. Ima više od šest miliona pratitelja te je rangiran kao jedan od najutjecajnijih.

Naime, on je 2019. godine napravio kanal FatTV za američko tržište.

Prema podacima stranice za analizu društvenih mreža Social Blade, FatTV je 121. na listi najpopularnijih humorističnih kanala. U posljednjih 30 dana na njega se pretplatilo više od 100.000 ljudi te ima više 84 miliona pregleda.

Procjenjuje se da Omčo mjesečno zarađuje između 21.100 i 337.000 dolara. Godišnje zaradi od 252.800 do četiri miliona dolara. Social Blade mu je zbog ovih brojki dodijelio ocjenu A-.

“Ako imate A+, A ili A- ocjenu, onda se možete smatrati veoma utjecajnim na YouTubeu. Ukoliko to još uvijek niste postigli, ne brinite – samo nastavite s dobrim radom”, navedeno je na spomenutoj stranici piše Klix

Mnogi kritikuju sadržaj koji Omčo objavljuju, smatrajući ga apsolutno neprimjerenim. Marketing stručnjak Kenan Kurdić je ranije u razgovoru za Klix.ba naglasio da su Omčo i drugi youtuberi, prije svega, biznismeni.

Ono što je bitno shvatiti, bez obzira na to šta mislili o njima, Omčo i njemu slični su prije svega biznismeni pa onda sve ostalo. Širenje ‘tržišta’, ako ga možemo tako nazvati, na SAD, predstavlja dodatnu priliku za dosta veću zaradu. YouTube zarađuje od kompanija koje plaćaju da bi se oglašavale na platformi, a svojim kreatorima sadržaja plaća na osnovu nekoliko kriterija, ali jedan od najbitnijih je odakle dolazi publika koja ih gleda”, naveo je.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija