Konaković u Turskoj: Imamo ratno iskustvo u preživljavanju, možemo pomoći

Konaković u Turskoj: Imamo ratno iskustvo u preživljavanju, možemo pomoći


Šefovi diplomatija BiH i Turske Elmedin Konaković i Mevlut Cavusoglu sastali su se jutros nakon čega je održana konferencija za medije. Istaknuta je podrška u saniranju posljedica zemljotresa, a Konaković je istaknuo da su imali emotivan susret.

Na početku obraćanja je još jednom izrazio saučešće turskom narodu, a zatim objasnio da su ranije imali plan doći u Tursku zbog Antalija dimplomatskog foruma i produbljivanja saradnje, ali da je nažalost sada povod mnogo ružniji.

“U svim našim krizama u bogatoj historiji BiH prvi koji bi nam priskakali u pomoć bili su uglavnom predstavnici vlade u Turskoj. Ne tako davno smo imali nesreću zbog poplava, a turski timovi su bili među prvima na terenu za spašavanje”, rekao je Konaković.

S obzirom na to da je turski ministar istaknuo zahvalnost BiH zbog snažne podrške koju im pružamo, Konaković je objasnio koliko je i samom narodu važno da Turci dobiju potrebnu pomoć, a ministra Cvusoglua je sve vrijeme oslovljavao sa brate.

“Mi nismo tako snažna država, ali je naša emocija da pomognemo zaista neupitna. Bosanci i Hercegovci su pokazali koliko veliko srce imaju. Širom BiH možete vidjeti, i u dijelima gdje žive povratnici, da u nekim vjerskim zajednicama skupljaju više novca nego što šalju neke ozbiljne organizacije. Zaista ljudi od onoga što imaju šalju maksimalno”, kazao je Konaković.

Ističe kako je Turska u ovoj nesreći još jednom pokazala koliko je jaka država i koliko je jak njen narod.

Ministri su razgovarali o daljoj međusobnoj saradnji i pomoći koju BiH može pružiti Turskoj nakon katastrofe.

“Ne spadamo u red moćnih svjetskih ekonomija. Razgovarali smo kako to BiH može dalje pomoći, u sanaciji i slično. Budite uvjereni da ćemo u skladu s našim kapacitetima raditi maksimalno. Nažalost mi imamo ratna iskustva, naučili smo kako se preživljava, imamo ljude koji su eksperti u oblasti tih tema”, naveo je Konaković.

On će danas otputovati i u područje pogođeno zemljotresom gdje se planira sastati sa bh. spasiocima. Ističe da mu je cilj pružiti ruku i zahvaliti se onima koji su pojurili da pomognu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija