Vozač izazvao sudar u kojem su poginule sestre Filipović. Sud: Oslobađamo ga jer nema dokaza da je to on bio

Vozač izazvao sudar u kojem su poginule sestre Filipović. Sud: Oslobađamo ga jer nema dokaza da je to on bio


Riječki Županijski sud je zbog nedostatka dokaza nepravosnažno oslobodio krivice 52-godišnjeg Roberta Žaju optuženog da je 2006. kao vozač izazvao sudar u kojem su na auto-putu kod Čavala iznad Rijeke poginule sestre Višnja i Gordana Filipović.

Optužnica ga je teretila da je 15. decembra 2006. oko 20:25 sati u blizini mjesta Čavle upravljao Renaultom Clio plave boje, riječkih registarskih tablica, da se kretao auto-putem Rijeka – Zagreb, njemu krajnjom desnom saobraćajnom trakom u zabranjenom smjeru, ugrožavajući time bezbjednost vozača i putnika vozila koja su se kretala u dozvoljenom smjeru iz pravca Rijeke u pravcu Kikovice.

Tako je ugrozio Toyotu Yaris riječkih tablica, kojom je u dozvoljenom smjeru upravljala Višnja Filipović (22), koja je, da bi izbjegla direktan sudar s njegovim vozilom, naglo skrenula udesno. Iz tog razloga je došlo do snažnog zanošenja i višestrukog prevrtanja vozila, koje se nakon prevrtanja zaustavilo na točkovima, usljed čega je Višnja Filipović od zadobivenih teških i po život opasnih povreda preminula na licu mjesta, dok je suputnica u vozilu Gordana Filipović (18) preminula u KBC-u Sušak idućeg dana u 5.00 sati ujutro, prenosi Index.hr.

Preostali saputnici, trojica mladića koja su se sa sestrama nalazila u automobilu, zadobila su lakše povrede. Žaja se teretio da je ugrozio saobraćaj te izazvao nesreću sa smrtnim ishodom.

Sudsko vijeće je presudilo da nema dovoljno dokaza iznesenih tokom suđenja da bi se mogla donijeti osuđujuća presuda. Sutkinja je u obrazloženju presude istakla kako je nekoliko svjedoka reklo da je vidjelo Renault kako u to vrijeme vozi suprotnim smjerom. No, dodala je, ostali su sa sigurnošću tvrdili da su vidjeli Golf, Renault ili Škodu Fabiu kako se kreću u zabranjenom smjeru.

Ni njihovi iskazi vezani uz slova i brojeve na registracijskim tablicama tog automobila ne potvrđuju da bi to bio automobil klio Roberta Žaje, poručila je sutkinja Jasenka Kovačić.

Iskaz svjedoka koji je bio u zatvoru sa Žajom tokom istrage, a koji je navodno tvrdio kako mu je on priznao da je izazvao nesreću i pobjegao s lica mjesta Kovačićeva ne ocjenjuje mjerodavnim, navodi Index.hr.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija