Dodik u BL sa Čovićem i Krištom: SNSD i HDZ su zajedno!

Dodik u BL sa Čovićem i Krištom: SNSD i HDZ su zajedno!


Lideri HDZ-a i SDSD-a, Dragan Čović i Milorad Dodik, održali su sastanak u Banjoj Luci. Sastanku je prisustvovala i predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

Nakon sastanka su poručili kako će se HDZ i SDND međusobno pratiti te da je realizirano sve ono što je dogovoreno prije formiranja vlasti.

– Pratimo jedni druge – kazao je Dodik.

Dodik je izrazio zadovoljstvo što su uspjeli formirati Vijeće ministara BiH u tako kratkom roku.

Naveo je kako su saglasni oko evropskog puta Bosne i Hercegovine, ali da, kao što je poznato, imaju različita mišljenja u vezi NATO-a.

– Ali, ta se mišljenja uvažavaju i svjesni smo da moramo rješavati pitanja za koja nema saglasnosti – dodao je Dodik.

Najavio je i sastanak sa strankama “Osmorke” kako bi se dogovorili o dnevnom redu sjednica koja se tiču evropskog puta i 14 prioriteta, te naglasio kako treba postići konsenzus da je “BiH pregovaračka strana sa EU, a ne podanička”.

Kako je navedeno, lideri ove dvije stranke razgovarali su i o kadrovskim pitanjima te izrazili uvjerenje da će brzo doći do okončanja procedure izbora direktora OSA-e kao i usaglašavanja budžeta.

Razgovarano je i o istočnoj i zapadnoj interkonekciji, te je Dodik naveo kako je najbolje da se održi zajednički sastanak koalicije prije odlučivanja na organima.

– Što se tiče rada Vijeća ministara, HDZ i SNSD dobro sarađuju. Nema razloga da se ne održavaju redovne sjednice i konsultacije, uključujući i trećeg partnera – rekao je Dodik i kazao kako je zadovoljan dosadašnjim odlukama Vijeća ministara jer je njima realizovano sve ono što tu se dogovorili prije formiranja vlasti.

Kazao je i to kako misli da se ako praksa trebaju uvesti sjednice Vijeća ministara sa entitetskim vladama, a kako bi se dogovorile politike koje su različite.

Čović je kazao kako duboko vjeruje da Vijeće ministara može imati izraženiju dinamiku u svom radu te za petak najavio sastanaka s članovima koalicije.

– Za nas je prioritet da stvorimo ambijent da budžeti prođu, da možemo normalno funkcionisati, da nismo u režimu odluka privremenog finansiranja kako je to do sada često bilo – rekao je Čović.

Naveo je kako je “informisao Dodika o onome šta rade na nivou FBiH te da će sutra s kolegama iz Osmorke razgovarati o tome”. Istakao je kako dijeli optimizam Dodika i da nema razloga da se Vlada FBiH ne uspostavi što prije.

– Nadam se da će unutar bošnjačke političke scene shvatiti da je ovo aktuelni politički trenutak koji se treba pratiti i da ne treba ići u blokade. Uvjeren sam da će HDZ s partnerima naći dovoljno mudrosti da se na Zastupničkom domu potvrdi Vlada FBiH – kazao je to i dodao kako vjeruje da će za 10-ak dana biti formirane vlade i u kantonima gdje HDZ čini većinu.

Odgovarajući na pitanje novinara, Dodik je imao poruku za člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića kazavši, između ostalog, da je njegova politika prepotentna i da stalno “kleveće po RS i njemu”.

– On je običan podanik. Ima umišljenu politiku koja je prepotentna. On mora da nauči da je jedan od troje i da vrijedi 33 posto – poručio je Dodik.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija