Susret Milanović Konaković: “Zašto tokom susreta nigdje, ni na jednom mjestu nije istaknuta zastava BiH?”

Susret Milanović Konaković: “Zašto tokom susreta nigdje, ni na jednom mjestu nije istaknuta zastava BiH?”


Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je 21. februara 2023. godine ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića koji boravi u službenoj posjeti Republici Hrvatskoj.

Milanović je iskazao podršku evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Dodao je da je interes Hrvatske stabilnost Bosne i Hercegovine sa postojećim granicama i u okviru onoga što je propisano Daytonskim sporazumom.

Akcenat je stavljen i na daljnji razvoj međusobnih bilateralnih odnosa.

Konaković je istakao da nedavno realizovana posjeta Briselu pokazuje opredjeljenost Bosne i Hercegovine evropskom putu, a da posjeta Republici Hrvatskoj, te zemljama susjedstva u narednim danima, govori da će upravo ti odnosi biti jedan od njegovih glavnih fokusa, saopćeno je iz Konakovićevog kabineta.

Saopćenje iz Milanovićevog kaže ovako: “Na sastanku se razgovaralo o bilateralnim odnosima Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i o euroatlantskim integracijama i perspektivi ulaska BiH u Europsku uniju, pri čemu je predsjednik Milanović ponovio svoju potporu europskim ambicijama BiH.

Isto tako, predsjednik Milanović je u razgovoru istaknuo važnost provođenja Daytonskog sporazuma s posebnim naglaskom na potrebu da se osigura legitimno predstavljanje sva tri konstitutivna naroda BiH u svim tijelima vlasti. Razgovaralo se i o situaciji u jugoistočnoj Europi te o posljedicama ruske agresije na Ukrajinu.”

No, ono što je zanimljivo – sudeći po objavljenim fotografijama – tokom susreta nigdje, ni na jednom mjestu nije istaknuta zastava Bosne i Hercegovine… S druge strane, kad je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto boravila u posjeti Milanoviću zastava BiH je bila istaknuta na više mjesta.

Dodajmo još i da ministar vanjskih poslova BiH boravi u službenoj posjeti Hrvatskoj, a ranije danas se, u odvojenim sastancima, susreo sa šefom diplomatije nama susjedne zemlje Gordanom Grlićem Radmanom te predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem piše RadioSarajevo.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija