Bosna i Hercegovina ne napreduje u borbi protiv korupcije

Bosna i Hercegovina ne napreduje u borbi protiv korupcije


U BiH postoji pravni vakuum kad je u pitanju borba protiv korupcije, a pravila o sukobu interesa nisu dobro riješena, navedeno je u izvještaju Grupe zemalja za borbu protiv korupcije Savjeta Evrope (GRECO).

Kako je istaknuto, BiH je nazadovala u ispunjavanju obaveza kad je u pitanju transparentnost i borba protiv korupcije, ilustrujući tu tvrdnju podacima da je BiH u prvom krugu evaluacije GRECO-a ispunila 83,3 odsto preporuka, a da je u trećoj rundi ispunila tek 43,7 odsto preporuka, čime je potvrđen trend pogoršanja.

“Antikorupcijska strategija 2020-2024. i Akcioni plan još nisu usvojeni. Nedostaje upotpunjen pristup antikorupcionim politikama na državnom nivou. Ne postoji specifična strategija za najviše državne institucije u BiH”, istaknuto je u ovom dokumentu koji je objavljen juče.

U GRECO-u upozoravaju da su usvojene samo ograničene mjere kako bi se BiH uskladila s obavezama koje još nisu ispunjene pišu Nezavisne

“U 2022. godini Freedom House je BiH dao ocjenu jedinicu od moguće ocjene četiri po efikasnosti zaštitnih mjera protiv korupcije, ukazujući da je korupcija i dalje raširene i sistemska, a antikorupcijski zakoni se loše primjenjuju. Primijećeno je i selektivno procesuiranje slučajeva korupcije koji su imali odjek u javnosti od strane pravosuđa”, naglašeno je.

Kada je riječ o transparentnosti u pristupu informacijama, GRECO preporučuje da nezavisno tijelo provjeri sve probleme u vezi s nedostatkom slanja odgovora vlasti novinarima koji traže informacije.

Ističe se da su institucije u BiH uglavnom paralizovane, a da se zakoni gotovo i ne donose zbog stalnih blokada.

“Reforme, uključujući one koje su neophodne za napredak ka članstvu u EU, su stale, na primjer, kad je riječ o Nacrtu zakona o prevenciji sukoba interesa”, naglašeno je u ovom dokumentu.

GRECO preporučuje da se donesu pravila o provjerama integriteta javnih zvaničnika koji dolaze na najviše funkcije, poput članova Predsjedništva BiH, predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, ministara i zamjenika ministara kako bi se identifikovali svi potencijalni rizici kada je u pitanju sukob interesa.

“GRECO preporučuje da savjetnici članova Predsjedništva BiH, šefovi Kabineta predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, u ministarstvima i kada su u pitanju zamjenici prođu provjere integriteta kao dio njihovog zapošljavanja kako bi se izbjegao sukob interesa”, naglašeno je u ovom dokumentu.

Posebno se traži regulisanje antikorupcijskih mjera kada su u pitanju policijske agencije, s potrebom da se, kako su istakli, identifikuju rizici i spoljna procjena njihovih uspjeha.

“Postojeća etička pravila Granične policije i SIPA moraju biti dopunjena praktičnim smjernicama koje uključuju sva pitanja i rizike uz navođenje konkretnih primjera. Treninge u oblasti etike i integriteta za regrute trebalo bi bazirati na praktičnim smjernicama koje treba usvojiti u etičkim kodeksima i koji bi trebalo da budu obavezni za sve”, naglašeno je.

Istaknuto je da funkcioneri treba da ispunjavaju formulare o deklaraciji imovine njih i njihovih članova porodica, ali da ne postoji obaveza da se podaci dopunjavaju ako u međuvremenu dođe do značajne promjene imovinskog stanja.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija