Ogorčena Tuzlanka o rastu kamate: Ratu kredita su mi povećali za 60 KM

Ogorčena Tuzlanka o rastu kamate: Ratu kredita su mi povećali za 60 KM


Putem e-maila javila nam se jedna Tuzlanka (identitet poznat redakciji), koja kako kaže, želi upozoriti građane na sve češće prevare banaka.

Ističe da je njoj u proteklih šest mjeseci čak dva puta povećana kamata, što je u konačnici dovelo do porasta i rate kredita za 60 KM.

“Rate za stambeni kredit isplaćujem uredno već tri godine. Kad sam potpisivala papire rečeno mi je da je kamatna stopa promjenjiva te da mi zbog visine plate nikako ne mogu ponuditi fiksnu kamatu jer bi u tom slučaju rata bila puno veća. Naravno da sam pristala jer sam rješavala stambeno pitanje, ali niko nije tada znao da će do ovog, po meni, neopravdanog rasta kamata” – stoji u mailu ove Tuzlanke.

Dodaje da je naročito ogorčena jer je, kako kaže, banka ni u jednom slučaju nije pismeno niti telefonski obavijestila da će joj rata biti povećana.

“Prvi put je rata porasla za 20 KM, prije nekih šest mjeseci. Prihvatila sam to jer se po medijima provlačila priča da će zasigurno doći do rasta kamatnih stopa, nisam ni zvala banku nego sam jednostavno nastavila uredno plaćati. Međutim, zaista sam se šokirala danas kada sam vidjela da mi je sa računa skinuto još 40 KM, odnosno ukupno 60. Dakle, rata mi je sada veća za 60 KM. Kredit sam digla na 25 godina, znači li to da ću u tom periodu ko zna koliko puta plaćati veću ratu? Samo sa sadašnjim povećanjem ću za 22 godine platiti skoro 15.000 KM više. Neću pisati o kojoj banci se radi ali dovoljno je da kažem da je iz Austrije” – stoji u ovom mailu.

Ova Tuzlanka ističe da je ovim pismom samo željela upozoriti građane na, kako kaže, moguće prevare banaka i to da ih možda neće obavijestiti ukoliko povećaju kamate.

“Cilj mi je ovim pismom upozoriti naše građane da ih banka lako može prevariti. 60 KM danas zaista nije malo. Mislim da bi Agencija za bankarstvo FBiH trebala provjeriti šta banke rade i zaštititi kreditno zadužene građane, kako na kraju ne bi došlo do još jedne “afere Švicarac” – zaključuje ova Tuzlanka.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija