DF tražio smjenu Mirjane Marinković Lepić (Naša stranka) zbog izjava o reisu Kavazoviću

DF tražio smjenu Mirjane Marinković Lepić (Naša stranka) zbog izjava o reisu Kavazoviću


Klub zastupnika Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH podnijeli su zahtjev za smjenu predsjedavajuće Mirjane Marinković Lepić da se uvrsti na dnevni red i to sve zbog reisa Huseina ef. Kavazovića.

Naime, kako su naveli u svom zahtjevu traže smjenu Mirjane Marinković Lepić radi govora mrženje i širenja kako oni navode vjerske netrpeljivosti, kao i grubog narušavanja principa sekularizma. I to sve zbog navodnog verbalnog napada na poglavara Islamske vjerske zajednice reisa Huseina ef. Kavazovića.

“Dana 8. marta 2023. godine Marinković Lepić, u funkciji predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, odnosno prve osobe ustavotvorne i zakonodavne vlasti Federacije BiH, zanemarujući princip sekularizma kao načela ustavne prirode, u javnom nastupu, sa očiglednim ciljem diskreditacije, svojevrsne direktne prijetnje i neprihvatljivog pritiska na najviše funkcionere Islamske vjerske zajednice u pogledu uživanja njihovih prava i sloboda, iznijela je sljedeće vrlo sporne i neprihvatljive stavove o poglavaru Islamske vjerske zajednice: ,,Pustite da institucije rade svoj posao, nemojte pozivati na oružanu borbu. Pazite, vjerski službenik poziva na oružanu borbu, to je jedna kontradiktomost.”, naveli su.

Potom su dodali:

“Imajući u vidu navedeno, smatramo da institucije sistema u demokratskom društvu ne smiju tolerisati napade na poglavare i vjerske službenike bilo koje vjerske zajednice”, navedeno je.

Na sjednici je ovaj zahtjev predložen danas međutim nije naišao na podrušku zastupnika.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija