Veselin Vlahović Batko će biti još 32 godina iza rešetaka

Veselin Vlahović Batko će biti još 32 godina iza rešetaka


Na današnji dan 2013. Sud BiH osudio je Veselina Vlahovića Batka, poznatog kao Monstrum sa Grbavice, na 45 godina zatvora za zločine počinjene u Sarajevu 1992. godine nad Bošnjacima i Hrvatima u naseljima Grbavica, Vrace i Kovačići.

Proglašen je krivim za ubistvo 30 osoba, silovanje većeg broja žena, premlaćivanje, maltretiranje i pljačkanje građana nesrpske nacionalnosti. Vlahović je isporučen pravosudnim organima BIH u martu 2010, nakon što je uhapšen u Španiji.

Apelaciono vijeće Suda BiH donijelo drugostepenu presudu, kojom mu je sa 45 godina zatvora kaznu smanjilo na 42 godine.

Kažnjen je za zločine počinjene nad Bošnjacima i Hrvatima u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići 1992. godine. Proglašen je krivim za najmanje 30 ubistava, silovanje većeg broja žena bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, kao i premlaćivanje, maltretiranje i pljačkanje građana nesrpske nacionalnosti.

Pošto mu je izrečena pravosnažna presuda kojom je kažnjen sa 42 godine zatvora.

Veselin Vlahović Batko je preko suda poslao pismo oštećenoj porodici Pecar, te da su oni uznemireni sadržajem pisma, kao i zbog činjenice da optuženi zna njihovu adresu.

“A meni je teško pala optužba od vas i vaše familije. Od toga godinama ne spavam i živim u depresiji”, kaže se između ostalog u Batkovom pismu koje možete pročitati u nastavku…

 

Batko se nalazi u državnom zatvoru u Vojkovićima u kojima će provesti još 32. godine svog života

Vlahović se po završetku rata u Bosni i Hercegovini skrivao u Crnoj Gori, gdje je zbog različitih kaznenih djela uhićen, no 2001. uspio je pobjeći iz zatvora u Podgorici.

Nakon toga se godinama o njemu ništa nije znalo, no u martu 2010. otkriven je i uhićen u Španjolskoj, gdje se skrivao pod lažnim identitetom i s bugarskim osobnim dokumentima.

Španjolska ga je policija uhitila zbog sumnje da je umiješan u različita kaznena djela počinjena u toj zemlji, no zbog težine zločina koje je počinio u BiH odobreno je njegovo izručenje toj zemlji.

 EPA/SPANISH NATIONAL POLICE/HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija