Hoće li napad na Fadila i Ajšu Memišević proći nekažnjeno?

Hoće li napad na Fadila i Ajšu Memišević proći nekažnjeno?


Nezamislivi horor koji su prve noći ramazana u svom domu u selu Omeragići kod Višegrada preživjeli povratnici Fadil i Ajša Memišević duboko je uznemirio javnost u Bosni i Hercegovini.

Fotografije dvoje teško pretučenih i istraumiranih staraca u kolima Hitne pomoći koje su objavljene nedugo nakon napada nikoga normalnog nisu ostavile ravnodušnim.

Kako je objavljeno, nepoznata osoba ili više njih, u noći sa četvrtka na petak, upala je kroz prozor u njihovu kuću, teško ih pretukla, vezala i ukrala oko 7.000 KM. Memiševići su nakon svega zbrinuti u KCUS-u, gdje se oporavljaju od napada.

Od vijesti o napadu na dvoje nemoćnih staraca u ovom povratničkom selu jače je možda odjeknula samo vijest da je nakon hapšenja zbog sumnje da je napao i opljačkao Memiševiće, na slobodu pušten Bojan Prodan, osoba odranije poznata po nasilnim razbojništvima, a kojeg je fočanska policija lišila slobode istu noć.

Nakon što je proveo 24 sata iza rešetaka, Prodan je, po naredbi tužioca koji rukovodi istragom, pušten.

Iz Tužilaštva u Istočnom Sarajevu prekjučer su se, a nakon niza negativnih reakcija u javnosti, oglasili saopćenjem u kojem su pojasnili da iz dokaza koje je dotad osigurala policija nije proizilazila osnovana sumnja da je Prodan počinilac ovog krivičnog djela.

“Slijedom toga nije podnešen prijedlog za određivanje mjere pritvora jer nisu ispunjeni zakonski razlozi”, naveli su iz Tužilaštva.

Iz šturih policijskih saopćenja nije se moglo zaključiti na osnovu čega je baš Prodan doveden u vezu s ovim događajem, a više informacija nisu nam mogli dati ni nakon što se o svemu oglasilo Tužilaštvo.

“Za nas je on i dalje glavni osumnjičeni u ovom slučaju i policijski službenici preduzimaju potrbne mjere i radnje prema tom licu”, kazala je za Faktor glasnogovornica Policijske uprave Foča Svjetlana Govedarica.

Ona nije mogla govoriti o konkretnim dokazima i šta je to što je konkretno naložilo Tužilaštvo u ovom slučaju.

“Ono što mogu kazati je da se nadam da će što prije to biti riješeno, jer je svima u interesu da to tako bude, i nama i Tužilaštvu i građanima”, kazala je Govedarica.

Zasad, po svemu sudeći, policija će svoj izvještaj protiv osumnjičenog Tužilaštvu dostaviti u redovnoj proceduri, s tim da, kako nam je rečeno i u Tužilaštvu, ukoliko se u međuvremenu pojave dokazi protiv Prodana ili bilo koje druge osobe, tužilac može izdati nalog za (ponovno) hapšenje i zatražiti određivanje pritvora.

Zbog ovakvog (ne)očekivanog raspleta, u javnosti su se odmah pojavile spekulacije da je Prodan uhapšen tek “reda radi”, odnosno samo da bi se smirile prvobitne tenzije u javnosti, a u nadi da će se na cijeli slučaj, kao uostalom i na druge slične slučajeve, zaboraviti za koji dan.

Ono što, pored činjenice da se radi o osobama starije životne dobi, daje dodatnu težinu cijelom slučaju je i to što se radi o povratnicima u manji bh. entitet.

Ne ohrabruju ni podaci koje je svojevremeno objavio novinar Salih Brkić, prema kojima je od završetka agresije do danas 13 povratnika u Republiku Srpsku ubijeno, a 22 je teško povrijeđeno.

Nikada niko zbog toga niti je uhapšen, niti procesuiran.

Za nadati se da i ovaj slučaj neće postati dio te sramotne statistike.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija