Konaković: Zovu nas izdajnicima, slugama Zagreba koji su nešto isporučili SNSD-u i HDZ-u, a mi popravljamo njihove greške

Konaković: Zovu nas izdajnicima, slugama Zagreba koji su nešto isporučili SNSD-u i HDZ-u, a mi popravljamo njihove greške


Jučer je usvojen budžet institucija BiH za 2023. godinu u iznosu od 1,3 milijarde KM.

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u okviru budžeta za ovu godinu iznose 1.315.400.000,00 KM, što je povećanje za 241,8 miliona KM u odnosu na budžet institucija BiH za prošlu godinu.

Ukupni rashodi institucija BiH iznose 1.315.400.000,00 KM i veći su za 23 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok servisiranje vanjskog duga BiH iznosi 1.245.966.362,00 KM, što je povećanje za 426.777.243,00 KM u odnosu na budžet iz prethodne godine. Tako ukupni rashodi institucija BiH i servisiranje vanjskog duga Bosne i Hercegovine u budžetu za 2023. godinu iznose 2.561.366.362,00 KM i veći su za 668.577.243,00 KM u odnosu na 2022. godinu.

Lider Naroda i Pravde Elmedin Konaković jutros se oglasio na Facebook profilu i prokomentarisao usvajanje budžeta.

Kaže da je to najveći budžet u historiji Bosne i Hercegovine i da je uvećan za 244 miliona KM.

“Povećane plate graničarima, vojnicima, policajcima. Žao mi je što SNSD i HDZ nisu podržali zakon kojim se naše plate ne povećavaju, mi naravno ni marku tog povećanja nećemo uzeti, sramota je. Uspostavljena je kontakt tačka sa Europolom, dugo se čekalo, usvojen je Program reformi za 2023-2025.

Na sjednicama čistimo materijale stare nekoliko godina, sve nas je to sačekalo, godinama se ništa nije radilo. Usvajali smo sporazum sa Njemačkom za period 2018-2022 na sjednici u martu 2023. godine.

U takvom smo stanju zatekli državne institucije, Vijeće ministara prije svega. Potpuno nefunkcionalno, blokirano, sve zakočeno osim imenovanja.

Formirali smo rekordno brzo Vijeće ministara, budžet imamo u martu, sve nabrojane dokumente na vrijeme, sve za dva mjeseca”, kaže Konaković.

Dalje se osvrnuo i na kritike kako su oni izdajnici države.

“Vratili smo to četvrto ministarstvo, vratili balans u agencijama sa 11/14 na 12/12/12, i tu su nas trgovci državom trgovali. Popravili smo za kratko vrijeme njihove greške i trgovine, a oni i dalje kreiraju priču kako smo nešto isporučili SNSD-u i HDZ-u.

Zovu nas izdajnicima i sad su bolesnici iz tog sistem došli u fazu da nam prijete smrću.
U tome imaju ozbiljnu pomoć nekolicine novinara koji kaljaju časnu novinarsku profesiju pišući rječnikom korumpiranog sistema kako smo “sluge Zagreba”.

Očekujem ozbiljne i hitne reakcije sigurnosnih agencija kako bi se otkrili kreatori ovih gnusnih prijetnji. Mi našu borbu nastavljamo još većim žarom”, poručio je Konaković.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija