Konkurs za prijem oko 40 policijskih službenika u Goraždu bit će raspisan u aprilu

Konkurs za prijem oko 40 policijskih službenika u Goraždu bit će raspisan u aprilu


MUP BPK Goražde je pokrenuo proceduru za prijem novih policijskih službenika. U planu je zapošljavanje 40 policijskih službenika, a konkurs bi trebao biti raspisan u aprilu, s obzirom da je u toku izrada normativnih akata i drugih aktivnosti.

“Radi se novi pravilnik na osnovu kojeg će se provesti testiranje, a planiramo i informatičku opremu po ugledu na Kanton Sarajevo, nabavku novog softvera i video nadzora kako bi cijeli proces učinili maksimalno transparentnim i putem konkursa primili najbolje i najspremnije kandidate koji će se obučavati na policijskoj akademiji”, izjavio je Nusret Hubjer, ministar unutrašnjih poslova BPK Goražde.

Hubjer obrazlaže da postoji potreba za novim kadrom u svim segmentima rada, jer veliki broj policajaca u narednom periodu odlazi u penziju, a osim toga sve su veći izazovi na polju sigurnosti i bezbjednosti.

“Prema podacima iz nadležnih odsjeka očekuje se penzionisanje oko 60 policijskih službenika u naredne dvije do tri godine. Mi u ovoj i narednoj godini moramo izvršiti zamjenu tih službenika”, ističe Hubjer.

Nedostatak kadra je u svim sektorima, posebno u sektoru saobraćajne i kriminalističke policije kao i u Jedinici za specijalnu podršku.

“Vlada je Upravi policije dodijelila objekat neperspektivne vojne imovine, vojni logor, gdje je u toku izrada glavnog projekta za adaptaciju tog objekta koji će biti ustupljen Jedinici za specijalnu podršku”, dodaje Hubjer.

Dosadašnje konkurse za prijem policijskih službenika u BPK proteklih godina godina pratilo je niz negativnih konotacija te su okončani neuspješno. Zbog toga je, tvrdi ministar, u smislu pripreme skorog konkursa u ministarstvu posvećena maksimalna pažnja.

Podsjetimo, Uprava policije MUP-a BPK Goražde je još 2019. godine od resornog ministarstva Kantona Sarajevo dobila sredstva u iznosu od 125.000 maraka isključivo namijenjena za školovanje kadeta, ali ona još nikad nisu utrošena.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija