Nihad Aličković dobio presudu protiv Kurira: Srbijanski medij mora platiti 18.000 KM

Nihad Aličković dobio presudu protiv Kurira: Srbijanski medij mora platiti 18.000 KM


Nihad Aličković, predstavnik AntiDayton pokreta, dobio je drugostepenu presudu protiv Kurira zbog tekstova objavljenih u tom srbijanskom tabloidu 2019. godine.

Tako glasi presuda Općinskog suda u Sarajevu u predmetu tužitelja Aličkovića protiv tuženih Adria Media Group DD Beograd i drugih,

“Ovo je prvi put da neko tuži iz BiH Kurir zbog raznih natpisa, kleveta, uvreda… Svjedoci smo naslova kao što su da je ‘Naser Orić koljač koji je oči vadio’, … To su tek dvije izjave od redovnih koje Kurir izbacuje na naslovnicama i tekstovima.

Oglasio se i sam Aličković za Crnu-Hroniku.

STIGLA JE DRUGOSTEPENA PRESUDA U PROCESU KOJI SAM POKRENUO PROTIV KURIRA IZ SRBIJE ZBOG STAVLJANJA METE NA MOJU GLAVU

Prvostepena presuda na Općinskom Sudu u Sarajevu donesena je u moju korist. Iznos odštete za koji sam tužio Kurir za ugrožavanje života, ograničavanje kretanja i stavljanja mete na glavu, za klevetu i podstrekivanje na ubistvo, bio je 200.000 KM. Nakon nekoliko ročišta i saslušanih svjedoka 2019. godine, Općinski sud u Sarajevu je presudio u moju korist sa izmjenom odštete od 40.000 KM.

Nakon uložene žalbe od strane branjenika Kurira Nikice Gržića koji zastupa Kurir u ovom predmetu, predmet je završio na Kantonalnom sudu gdje je prije 06. februara donesena drugostepena presuda sa novom izmjenom odštete koja sada iznosi 18.000 KM koju su donijeli sudije sudskog vijeća Đujić Tanja, Bičo Edina i Baltić Radija.

Strašno me zanima, da li bi ovakve presude donijeli da je u pitanju njihov član porodice koji zbog navedenih prijetnji ubistvom ne može više otići u Srbiju, kojem je ograničeno kretanje, koji je nakon ovih natpisa dobivao prijetnje kidnapovanjem i ubistvom u više navrata. Da li bi ugroženi život njihovog člana familije ili porodice sa metom na glavi vrijedio samo 18.000 KM? Da se razumijemo, za ovakvo izazivanje opasnosti i pozivanje na linč i na ubistvo ne postoji iznos koji može oprati i otplatiti stresove i sekiraciju mojih roditelja i porodice pa vjerujem da to ne bi mogao nijedan iznos ovim članovima sudskog vijeća da je njihov član porodice u pitanju.

Ono što je dobro u ovoj novoj presudi je to da je ova drugostepena presuda potvrdila predmet i da postoji osnova za odštetu i potvrda da sam apsolutno upravu jer nema suda na svijetu koji bi mogao reći da je ova naslovnica iz Kurira samo jedna neslana šala sa nečijom glavom. Tako da, naravno u konsultacijama sa svojom advokaticom kojoj dugujem njen utrošeni trud i vrijeme i znanje, na ovu presudu će biti uložena žalba višem sudu pa ako treba ići ćemo na najviše i najveće instance kako državnog sudstva tako i do Strazbura.

Da vidimo da li će sud u Strazburu reći da je ovo sve samo jedna neslana šala i da stavljanje mete na glavu nekome košta i vrijedi samo 18.000 KM. Kao što sam rekao, pozitivno u ovoj presudi je to što je ova presuda potvrdila i opravdala prvostepenu presudu i postojanje samog predmeta, ali sa ovim iznosom se nećemo definitivno složiti a razloga je 60.000 najmanje.

S obzirom da je nakon stotine teških kleveta i laži napisanih od strane Kurira ovo PRVA tužba prema ovom najprodavanijem printanom mediju u Srbiji, definitivno nećemo stati na ovome. Pisao je Kurir i veće i gnusnije laži od te da sam ja navodni atentator na Vučića pa i do toga da je general Dudaković navodno igrao fudbala srpskim glavama i da je komandant Naser Orić navodno vadio oči nožem nekim srpskim civilima i slično. Takvih naslova je bilo još jako puno, i vrijeme je bilo da neko tuži Kurir za sve te bljuvotine koje je godinama iznosio.

Nihad Aličković AntiDayton pokret


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija