Helez s vojnim atašeom Srbije: BiH smatra prijateljem svakog ko poštuje njen teritorijalni integritet i suverenitet

Helez s vojnim atašeom Srbije: BiH smatra prijateljem svakog ko poštuje njen teritorijalni integritet i suverenitet


Ministar odbrane BiH Zukan Helez danas je razgovarao sa vojnim atašeom Republike Srbije, pukovnikom Sašom Nešićem o bilateralnoj saradnji u oblasti odbrane između dvije zemlje, kao i o modalitetima proširenja i unapređenja vojne saradnje.

“Upoznao sam pukovnika Nešića sa trenutnim aktivnostima MO i OS BiH i naglasio prioritete u radu ove institucije u narednom periodu. Tokom razgovora, također složili smo se da je dosadašnja vojna saradnja između dvije zemlje na zavidnom nivou, a posebno u oblasti školovanja i obuke pripadnika OS BiH u vojnim školama u Republici Srbiji, kao i pripadnika Vojske Srbije u Centru za obuku za operacije podrške miru OS BiH na Butmiru kod Sarajeva”, naveo je.

Pukovnik Nešić je istakao kako se Srbija zalaže za mir i sigurnost u regiji i svijetu te izrazio očekivanja da će se vojna saradnja BiH i Srbije dalje proširiti i na zajedničku obuku i vježbe jedinica obje vojske.

Helez je kazao da BiH i njeno stanovništvo ima neraskidive veze sa okolnim zemljama te da međusobnu saradnju treba dalje razvijati na obostranu korist.

“Naša zemlja smatra prijateljem svakog ko poštuje njen teritorijalni integritet i suverenitet. Ključno je vratiti međusobno povjerenje i stalno raditi na tome. Istakli smo da je potrebno dodatno ojačati saradnju u okviru postojećih regionalnih inicijativa, što bi dodatno poboljšalo ukupni ambijent i ubrzalo dinamiku ostvarenja strateških ciljeva zemalja regije kao i privrednog napretka”, dodao je.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija