ZZO KS: Radimo u interesu osiguranika. Političke igre, interes pojedinca nas ne zanima

ZZO KS: Radimo u interesu osiguranika. Političke igre, interes pojedinca nas ne zanima


 

Ne pokušavajući ni na koji način da se uplićemo i utičemo na neovisnost i uređivačku politiku Vaše kuće objavljeni članak smatramo suprotnim pravilima i principima objektivnog izvještavanja, a posebno suprotnim odredbi čl. 7 Kodeksa za štampane i online medije u BiH.

Sumnjivi IT tenderi: ZZO KS raspisao tender po mjeri firme koja ga je upravo dobila!

https://crna-hronika.info/sumnjivi-it-tenderi-zzo-ks-raspisao-tender-po-mjeri-firme-koja-ga-je-upravo-dobila/489061

Naime, pomenuta odredba propisuje da “Novinari i urednici ne smiju prikrivati i/ili zadržavati važne informacije čije bi objavljivanje moglo materijalno utjecati na tumačenje objavljenog izvještaja i razumijevanje kod čitalačke publike”, kao i da su “Urednici i novinari dužni su da prenesu stavove svih učesnika u nekom događaju odnosno svih zainteresiranih strana, a po potrebi i mišljenja eksperata koji nisu involvirani u događaj, nemaju direktni interes ili nisu povezani s akterima događaja”.

Objavljivanjem teksta kako je to urađeno, osim što je prekršen Kodeks, potpuno je neprimjereno da se institucija od iznimnog javnog značaja poput Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, kao i njeno rukovodstvo, stavlja u negativan kontekst klasičnim iznošenjem neistina i potpuno netačnih informacija.

Tekst koji je napisan je neutemeljen, pun netačnih informacija, zasnovan na pretpostavkama i krajnje zlonamjeran, uz pokušaje da, izdvajajući iz konteksta dijelove provedenog postupka javne nabavke na najtransparentniji način (samo one dijelove koji odgovaraju), prikaže kao činjenice koje pokazuju navode da je “ovaj tender urađen po nečijoj mjeri”.

U cilju potpunog demantovanja ovih natpisa upoznat ćemo javnost sa hronologijom navoda Vašeg portala, koji pokušava da rad novog menadžmenta prikaže kao tendeciozan i nezakonit.

Na sva pitanja vezana u vezi za ZTA (Zero Trust Architecture / arhitektura nulte sigurnosne tolerancije), ZZO KS je uvijek odgovarao blagovremeno iznoseći činjenice koje ni na koji način nisu mogle ograničiti konkurenciju, jer je ovaj ZZO KS na pitanje jednog od potencijalnih učesnika jasno i nedvosmisleno putem portala javnih nabavki odgovorio da:

“Stoga, za stavku 5. „Microsoft Most Valuable Professional Office 365 Apps and Services“, za Ugovorni organ je prihvatljivo da ponuđači dostave potvrdu da je pojedinac Microsoft Most Valuable Professional M365 Apps & Services ili ekvivalentnu potvrdu i/ili certifikat za M365 Apps & Services, izdat od strane proizvođača, koja dokazuje posjedovanje visokog tehničkog znanja za O365 Apps & Services.

U skladu sa obrazloženjem, i za preostale zahtjevane tehničke certificate: Microsoft Certified Cybersecurity Architect Expert, Microsoft Certified Enterprise Administrator Expert, Microsoft Certified Cloud Platform and Infrastructure Expert i Microsoft Certified Azure Administrator Associate, za Ugovorni organ je prihvatljivo da ponuđač dostavi ekvivalentne tehničke certifikate proizvođača, koji dokazuju da ekspert posjeduje jednak ili viši nivo specifičnih tehničkih kompetencija, koje se stiču traženim certifikatima.Prilikom pripreme i dostavljanja ponude ponuđači su dužni uzeti u obzir iznesene navode.”

Dakle ZZO KS je pored najtransparentnijeg postupka (“Otvoreni postupak sa međunarodnom objavom) omogućio ekvivalent odnosno jednako vrijedan certifikat, što pojedini portali ne prenose, odnosno, pojedini novinari prešućuju.

Vaš portal pokušava da relativizira međunarodni javni poziv na način:

“Podsjetimo i da se njihov navod da je odabran najtransparentniji postupak javne nabavke s međunarodnom objavom, može tumačiti samo kao formalno opravdanje.

Prvo, zato što je odabir najtransparentnijeg postupka zakonska obaveza, a ne opredjeljenje.

Drugo, kada je riječ o međunarodnoj objavi, praksa je pokazala da je broj stranih firmi koje apliciraju na tendere u BiH zanemariv u odnosu na ukupni broj tendera. To je potvrđeno i ovim tenderom.”,

Pokušavajući sada da prikažete da je samo ovaj postupak zakonska obaveza što nije tačno, jer ZZO KS je mogao da provede postupak i kroz ograničeni postupak javnih nabavki i pregovarački postupak, ali je izabrao najtransparentniji. Također, iznoseći svoj stav da je praksa pokazala da je broj stranih firmi koje apliciraju na tendere u BiH zanemariv, predstavlja subjektivni stav novinara zasnovan na predpostavkama, jer na najveće i najsloženije postupke javnih nabavki se prijavljuje veliki broj stranih firmi.

Na kraju ono što je najvažnije, zanemarili ste činjenicu da je Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo nakon evaulacije, postupak javne nabavke “ZTA” poništio, a koji je nakon toga bio predmet žalbe učesnika u predmetu javne nabavke.

Nakon Odluke URŽ-a kojom je usvojena žalba ponuđača, Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo kao ugovorni organ je morao prihvatiti ovu ponudu i proglasiti je najpovoljnijom. Iznesene navode dokumentujemo kroz Odluku URŽ-a.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S tim u vezi, još jednom napominjemo da Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo radi i radit će isključivo u interesu osiguranika, a sve u cilju unapređenja poslovanja, poboljšanja usluga i postizanja što boljeg finansijskog rezultata, uz potpunu transparentnost u radu, te pojedine ucjene i prijetnje, Zavod neće skrenuti sa puta te transparentnosti.

U tom kontekstu Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo teži da dodjelu ugovora vrši kroz najtransparentnije postupke javnih nabavki, ali ukoliko zakoniti interes Zavoda, odnosno njegovih osiguranika bude primjena i drugih Zakonom propisanih postupaka, isti će biti primjenjeni.

Shodno svemu gore navedenom, molim vas da prilikom objave članaka, u narednom periodu, vodite računa o istim kako reputacija Zavoda zdravstvenog osiguranja KS ne bi bila ugrožena odnosno kako i povjerenje osiguranika ne bi bilo poljuljano, a sve u cilju održavanja naše profesionalne i korektne saradnje u narednom periodu, kakvu smo i do sada imali.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija