(VIDEO) Belmin je jedini obućar u Kaknju, na popravak mu cipele donose i staro i mlado

(VIDEO) Belmin je jedini obućar u Kaknju, na popravak mu cipele donose i staro i mlado


Ne postoji cipela koju ne može popraviti: Belmin popravlja staru i novu AirMax obuću

“Da bi ocijenio čovjeka, njegov kvalitet, izgled i sve ostalo samo mu pogledaj u cipele. Kako se on ophodi prema svojim cipelama tako će se ophoditi prema svom životu, poslu i svemu ostalom što radi”, govori nam Belmin Delibašić kao jedan od najmlađih obućara koji ljubomorno čuva tradiciju ovog zanata.

Obućarstvo je naslijedio od svog oca koji je u tom poslu već trideset godina. Tvrdi da “cipela ima dušu” i da je važno da se svako adekvatno brine o svojoj obući.

Sve je počelo kad je njegov otac radio u improviziranoj radnji u kući tri decenije ranije dok je on to sve posmatrao a zatim zainteresirao za sve ono što te ruke stvore. Počeo je i on popravljati, mijenjati džon, lijepiti i sve što ovaj posao zahtijeva uz nadzor oca, majstora – jer kako kaže ovaj posao morate naučiti od nekog majstora.

Posao obućara je postojao već stoljećima unazad, ali se kroz vrijeme razvijao i mijenjao. Danas, obućari se bave popravkom i održavanjem cipela, čizama, sandala i drugih vrsta obuće, dok su u prošlosti obućari bili zaduženi za izradu novih cipela.

“Što se tiče popravki to su od onih najsitnijih da nešto zalijepiš, popraviš do onih krupnijih kao što je promjena džona, ubacivanje federa na čizmu ili patiku. Što se tiče reklamacija kao u svakom poslu bilo je ali uglavnom nema žalbe jer me otac naučio da kad radimo radimo kvalitetno”, govori nam Belmin.

Repromaterijal mu nije teško pronaći ali najvažnije od svega je kvalitet.
“Repromaterijal za popravak obuće nije toliko teško naći ali mora biti dosta kvalitetan, ljepila koja koristimo za popravak obuće se mora tačno znati koje je ljepilo i koji se materijal lijepi. Kakva je sama obuća je vrlo bitno.”

Z generaciji obućarstvo je vjerovatno poznato po starom načinu izrade cipela i uglavnom nisu upoznati šta ovi ljudi mogu sve raditi. Tokom druženja sa Belminom pokazao nam je jednu modernu patiku, vrlo skupu na trižštu od svjetski poznatog proizvođača i omiljenu novim generacijama, koja ima problem a svima se događa. Kakanjski obućar je to uspješno riješio o čemu više možete više saznati u videu


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija