Bećirović: Slobodarska Armija RBiH je najvažnija historijska činjenica u višestoljetnoj historiji naše države

Bećirović: Slobodarska Armija RBiH je najvažnija historijska činjenica u višestoljetnoj historiji naše države


Povodom obilježavanja 18. godišnjice 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 31. godišnjice Armije Republike Bosne i Hercegovine u Narodnom pozorištu Sarajevo održana je svečana akademija na kojoj je odana počast najboljim bh. sinovima koji su dali svoj život za državu.

Akademiji su, između ostalih, prisustvovali članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Denis Bećirović.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bećirović podsjetio je da je prije 31 godinu donesen ukaz o formiranju Armije RBiH.

– Pokazalo se da je slobodarska Armija RBiH najvažnija historijska činjenica u višestoljetnoj historiji naše države. U vremenu najtežih izazova i iskušenja, ona je odbranila državu i slobodu. S ponosom čuvamo tradiciju slobodarske Armije RBiH koja je branila multietničku, demokratsku i nedjeljivu državu Bosnu i Hecegovinu, ravnopravnih građana i naroda – istakao je Bećirović.

Kako je rekao, Armija RBiH se suštinski razlikovala od onih koji su nasrnuli na Bosnu i Hercegovinu.

– Vodila je odbrambeno-oslobodilačku borbu i nije ratovala na tuđim teritorijama niti na teritorijama tuđih država. Branila je univerzalne ljudske vrijednosti, slobodu, jednakost, ravnopravnost, nezavisnost međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine na koju je izvršena brutalna agresija. Štitila je ugrožene i nemoćne, sprečavala još veće razmjere genocida, čuvala i branila škole, bolnice, džamije, crkve, sinagoge, muzeje i biblioteke. Ljudi koji vole Bosnu i Hercegovinu mogu biti ponosni na Armiju RBiH – poručio je Bećirović.

Rekao je da su Oružane snage Bosne i Hercegovine danas jedina legalna vojna sila u našoj državi.

– Oružane snage Bosne i Hercegovine predstavljaju garant sigurnosti za svakog čovjeka – dodao je Bećirović.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija