(VIDEO) Umjetnu inteligenciju “ChatGPT” pitali može li Dodik odcijepiti RS?

(VIDEO) Umjetnu inteligenciju “ChatGPT” pitali može li Dodik odcijepiti RS?


Nakon popularizacije ChatGPT-a, aplikacije koja se temelji na umjetnoj inteligenciji, model koristi podatke koji su prikupljeni sa interneta kako bi generisali tekst koji dobijemo na zadati upit. S

Korisnici ChatGPT-a, odnosne umjetne inteligencije (AI) postavili su pitanje da li Milorad Dodik može odcijepiti Republiku Srpsku od Bosne i Hercegovine, piše Crna-Hronika.

Podsjetimo Milorad Dodik skoro 20 godina proglašava nezavisnost Republiske Srpske.  Inicijative i referendumi o samostalnosti RS-a traju od 2006. godine

Evo šta je odgovorila umjetna inteligencija:

“Ne, Milorad Dodik ne može samostalno odcijepiti Republiku Srpsku od Bosne i Hercegovine. Odcjepljenje bi zahtijevalo ustavne promjene i odluke drugih političkih aktera u BIH, a takva promjena nije jednostavna i zahtijeva složeni politički proces.

Osim toga, ocjepljenje bi bilo protivno međunarodnom pravu, a moglo bi izazvati i sukobe. Stoga se većina političkih lidera u BIH zalaže za očuvanje cjelovitosti zemlje, a pitanje statusa Republike Srpske treba rješavati unutar okvira postojećih ustavnih mehanizama.

Dodik skoro dvadeset godina proglašava nezavisnost Republike Srpske

Da li je Republika Srpska entitet ili država?

Umjetna inteligencija odgovara: “Republika Srpska (RS) je jedan od dva entiteta koji čine državu Bosnu i Hercegovinu. RS je entitet koji je formiran prema Daytonskom sporazumu koji je okončao rat u BiH 1995 godine- Daytonski sporazujm određuje da su Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska dva entiteta koji imaju određene nadležnosti u autonomiju ali da su istovremeno dio jedinstvene države Bosne i Hercegovine.

Dakle Republika Srpska nije država već entitet u sastavu Bosne i Hercegovine” izjavila je umjetna inteligencija.

Podsjećamo, programi poput ChatGPT-a dobijaju na popularnosti zbog svoje zadivljujuće sposobnosti da odgovore na pisana pitanja sa ljudskim odgovorima, kreatori politike i tehnološki stručnjaci sve su više zabrinuti za njihov potencijal za zloupotrebu, uključujući kako umjetno generirani izvještaji mogu brzo širiti izmišljene i lažne informacije. Sada kada ChatGPT ima više od 100 miliona aktivnih korisnika mjesečno, vlada počinje proučavati kako bi ovi programi trebali biti regulirani.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija