Iz Čovićevog kabineta stigla zabrana za ulazak novinara u zgradu Parlamenta BiH?

Iz Čovićevog kabineta stigla zabrana za ulazak novinara u zgradu Parlamenta BiH?


Ovo nije odnos prema medijima, ovo je odraz odgovornosti prema javnosti, rekla je novinarka televizije Al Jazeera Arduana Pribinja

Predstavnici HDZ-a BiH i Osmorke danas su u zgradi Parlamenta Bosne i Hercegovine održali sastanak na kojem se razgovaralo o procesu formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini.

Sastanak je počeo oko 16 sati, a većinu novinarskih ekipa dočekalo je neugodno iznenađenje pri pokušaju ulaska u zgradu Parlamenta BiH.

Tada je novinarskim ekipama saopćeno da neće moći ući u zgradu jer je zabrana stigla iz kabineta predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića.

– Na ulazu u držvani Parlament nam je rečeno da je iz Čovićevog kabineta stigla zabrana da se novinari puštaju u zgradu dok traje sastanak Osmorke i HDZ-a o formiranju vlasti, rekla je Arduana Pribinja, novinarka televizije Al Jazeera.

Podsjeća da političari nemaju pravo novinarima zabraniti izvještavanje.

– Ovo nije odnos prema medijima, ovo je odraz odgovornosti prema javnosti. Javnost ima pravo pratiti političke procese koji ih se direktno tiču. A vi imate pravo medijima zabraniti izvještavanje samo sa onih sastanaka na kojima, napr. razgovarate o planovima za godišnji odmor, kazala je ona.

U cijeloj toj situaciji paradoks je što su dvije novinarke ušle ranije u zgradu Parlamenta BiH i one su dobile izjavu od predsjednice Federacije BiH Lidije Bradare.

Jedna od njih bila je i novinarka N1 televizije koja je, dok je izvještavala iz zgrade Parlamenta BiH, oštro osudila odluku da se njenim kolegama iz drugih medija zabrani ulazak u zgradu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija