Andelija tvrdi: Anonimne firme iz BiH, iza kojih stoji jak lobi, obaraju tender za solarnu elektranu u Banovićima

Andelija tvrdi: Anonimne firme iz BiH, iza kojih stoji jak lobi, obaraju tender za solarnu elektranu u Banovićima


 

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) na području Banovića treba početi gradnju solarne elektrane jačine 8,8 megavata, a ukupna vrijednost projekta iznosi oko 15 miliona KM. Ono što koči provedbu trenutno je postupak javnih nabavki.

– Imamo problem sa Zakonom o javnim nabavkama BiH i već šest mjeseci događaju nam se neprimjerene žalbe ponuđača na tendersku dokumentaciju, čime se odugovlači proces javne nabavke opreme za izgradnju solarne fotonaponske elektrane u Banovićima – rekao je danas Admir Andelija, generalni direktor EPBiH, prenosi Faktor.

Općina Banovići osigurala je zemljište za solarnu elektranu, koja se nalazi na području mjesne zajednice Banovići Selo, dok je EPBiH investitor.

– Žalbe upućuju anonimne firme iz BiH, ali naravno, iza njih stoji jak lobi proizvođača ili izvođača. Ovo su ozbiljni projekti i za njih postoji interes firmi iz inostranstva – zaključio je Andelija.

Prema projektu, planirano je da električna energija proizvedena u spomenutoj fotonapanskoj elektrani bude korištena u radu Rudnika mrkog uglja “Banovići”.

 



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija