Index.hr
Ne možemo nikad znati šta se može desit: Raste Kupa kod Petrinje, očekuje se rekordan vodostaj

Ne možemo nikad znati šta se može desit: Raste Kupa kod Petrinje, očekuje se rekordan vodostaj


Područje Siska i Petrinje nalaze se u kritičnom periodu i tek čekaju vrhunac vodenog vala, a nasipi su im oštećeni u potresu.

– Ne možemo nikad znati šta se može desit, ne daj Bože puknuća nasipa. Ali mislim da će ovo proći bezbolno – rekao je sinoć Zvonimir Ljubičić iz JVP-a Petrinja.

U Petrinji se očekuje historijski nivo Kupe

U Petrinji se očekuje historijski nivo Kupe od 1.000 centimetara. I tamo je nasip, kao i u Sisku, oštećen u potresu, ali se na njemu radilo. Pitanje je hoće li izdržati.

– Mi smo se nadogradili s privremenim sistemima koji bi trebali izdržati. Nadamo se ipak da neće biti novih kiša. Idućih dan-dva trebalo bi bit sušnije vrijeme – rekao je jučer Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda.

U mjestu Krnica kod Petrinje oko 30 pripadnika Hrvatske vojske ojačavalo je noćas nasip dio kojeg je stradao u potresu. Vojnici su ubacivali vreće u bager koje ih je prebacivao u kamion koji ih je vozio još kilometar udaljenosti. Radili su cijelu noć, a oko 2 sata Tigrove su trebali zamijeniti Gromovi.

Smatra se da je taj dio trenutno najkritičnija tačka, a ojačavanje je počelo još tokom dana. Vodostaj je sinoć bio oko jednog metra ispod vrha nasipa.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija