Oglasio se Nikšić zašto je glasao za Tegeltiju: “Tražiti ćemo neke pozicije unutar UIO-a da imaju neki utjecaj i da znaju šta se tamo dešava”

Oglasio se Nikšić zašto je glasao za Tegeltiju: “Tražiti ćemo neke pozicije unutar UIO-a da imaju neki utjecaj i da znaju šta se tamo dešava”


 

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić govorio je nakon sjednice Vlade FBiH koja je danas održana u Sarajevu.

On je rekao da je na dnevnom redu bio zakon o obnovljivim izvorima energije koji je utvrđen u formi prijedloga i ići će prema Parlamentu. Donesena je odluka o vanrednom usklađivanju rasta penzija.

On je komentirao izbor Zorana Tegeltije (SNSD) na čelo Uprave za indirektno oporezivanje, s obzirom da je i SDP polagao pravo na tu poziciju.

“Smatramo da smo imali ravnopravno pravo da konkurišemo za mjesto direktora UIO-a. U razgovorima koje smo imali došli smo do zida za koji teško da imate kontraargumente”, rekao je Nikšić.

Kako je rekao, riječ je o nacionalnoj rotaciji je su prethodni direktori bili Bošnjak pa Hrvat, a sada je došlo vrijeme da bude Srbin.

To će, kako je rekao, biti primijenjeno i na druge institucije, pa će naprimjer direktor Elektroprijenosa biti Bošnjak.

Također će tražiti neke pozicije unutar UIO-a da imaju neki utjecaj i da znaju šta se tamo dešava.

Podsjetimo, sam SDP je aktualizirao ovo pitanje prije nekoliko mjeseci. Iz rukovodstva SDP-a najavljivali su kako je vrijeme da funkciju direktora UIO dobije strankama Trojke te da bi mogli blokirati imenovanja ako se oko UIO ne postigne dogovor. No, očito je sve ostalo na praznoj priči.

“Ukoliko se neki zaigraju pa i UIO daju SNSD-u, onda daj da im damo sve ostale pozicije. UIO mora pripasti koaliciji oko SDP BiH. Stanite na vrijeme sa trgovinom države, nije BiH ničija đedovina”, naveo je Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a, 3. februara ove godine.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija