Odluka švedskog suda: Policija nije imala osnove da zabrani proteste na kojima je spaljen Kur'an

Odluka švedskog suda: Policija nije imala osnove da zabrani proteste na kojima je spaljen Kur'an


Švedski apelacijski sud je u ponedjeljak potvrdio odluku nižeg suda. Sud je naveo da policija nije imala zakonsku osnovu za blokiranje dva protesta. Na tim protestima je ranije ove godine spaljena muslimanska sveta knjiga Kur'an, izvještava Anadolija.

Apelacijski sud je saopćio da je potvrđena odluka upravnog suda kojom je poništena odluka policije o zaustavljanju dva protesta na kojima su demonstranti planirali spaliti Kur'an.

Policija je u februaru odbila dati dozvolu za dva pokušaja spaljivanja Kur'ana, pozivajući se na sigurnosne zabrinutosti. Prethodno je danski političar Rasmus Paludan, ekstremni desničar, u januaru spalio primjerak Kur'ana ispred turske ambasade u Stockholmu.

Dvije osobe koje su pokušale organizirati provokativne akcije ispred iračke i turske ambasade u Stokholmu su se žalile na odluku.

U aprilu je Upravni sud u Stokholmu donio odluku da sigurnosni rizici nisu dovoljni da ograniče mogućnost demonstracija.

Od prošle godine, nakon početka rata u Ukrajini, Švedska nastoji pristupiti NATO savezu.

Međutim, dugogodišnja članica NATO-a, Turska, izrazila je svoje zabrinutosti zbog sigurnosti, uključujući švedsku toleranciju prema terorističkim grupama koje prijete Turskoj, kao i provokativne anti-muslimanske i anti-turske akcije pod izgovorom “slobode izražavanja”.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija