Premijer Kantona Sarajevo: “Nećemo odustati od izmjene rješenja za ploču na Kazanima”

Premijer Kantona Sarajevo: “Nećemo odustati od izmjene rješenja za ploču na Kazanima”


Nihad Uk, premijer Kantona Sarajevo, u podcastu Oslobođenja govorio je o putu BiH u EU, suočavanju s prošlošću, partnerima u vlasti i pomoći izvana

​Nihad Uk je rođeni Sarajlija, pravnik sa magisterijem na Katedri za međunarodno javno pravo, dugogodišnji stranački djelatnik posvećen poboljšanju položaja mladih, njihovom zapošljavanju, zbog čega se zalagao za osnivanje biznis-inkubatora, stipendiranje deficitarnih zanimanja, kao i formiranje grantova za pokretanje biznisa.

Srčano, hrabro i beskompromisno je svojedobno ustao protiv odluke aktualne gradonačelnice o poništavanju arhitektonskog natječaja za idejno rješenje spomen-obilježja na Kazanima, kao i još teže odluke da na svojom rukom iscrtanoj spomen-ploči podvuče crtu ispod broja žrtava, ne upisujući sva imena, ali i štedeći naredbodavca zločina.

– Nikada Naša stranka neće odustati, ni u ovom kontekstu, ni u drugim primjerima nepravde koja se čini u BiH. U ovom trenutku, nažalost, okolnosti koje su dovele do ove table i usvajanja na Gradskom vijeću, ne možemo kao stranka, čini mi se, jedina u GV koja želi da promijeni konačni tekst table na Kazanima i da prezentira istinu kakvu je Sud BiH utvrdio.

To nije istina kakvu je Naša stranka utvrdila, već govorimo o sudskim presudama. Nažalost, u ovom trenutku nema volje i osjećaja prema toj tematici u Gradskom vijeću. Iskreno se nadam da će doći bolje vrijeme, kao što je došlo vrijeme da se priča o ovoj temi.

Bio je nonsens prije 15 godina da se razgovara o Kazanima. Istina će isplivati ne samo u ovom slučaju nego i na desetine slučajeva u Sarajevu i BiH koji se na neadekvatan način tretiraju piše Oslobođenje.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija