Dinno Kasalo oduzeo sebi život: “Volio je kameru, Neretvu i Prenj”

Dinno Kasalo oduzeo sebi život: “Volio je kameru, Neretvu i Prenj”


Sve je šokirala vijest da je samoubistvo počinio reditelj brojnih filmova i nekadašnji urednik BHRT-a Dinno Kasalo.

Kasalo je preminuo u svojoj kući na Borcima, u prirodnom ambijentu koji je najviše volio.

Dinno Kasalo, bio je jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih autora dokumentarnih filmova, umjetnik fotografije i ekolog, a godinama je radio kao urednik i producent na BHRT-u.

Pamte se i njegovi filmovi koji se bave ekološkom problematikom.

Na internacionalnim TV festivalima u svojoj karijeri Kasalo je dobio 41 nagradu, a najviše upravo za filmove kojima je tretirao ekološku tematiku.

Dinno je uživao provoditi vrijeme na planini Prenj, a ljubav prema prirodi prenosio je na svoje najbliže. O ovoj prelijepoj planini napravio je više od 15 filmova.

BiH tuguje: Poznato ko je sebi oduzeo život kod Konjica

Ovaj umjetnik napravio je deset posebnih intermeca, od kojih je pet prikazano na Golden Prag Festivalu, zatim film ‘PV (Plavni val)’, koji je prikazan na čak šest međunarodnih festivala.

Na društvenim mrežama se porodica i prijatelji opraštaju, a među njima je i glumac Nermin Tulić.

– Šok. Zbogom lave – napisao je kratko Tulić na društvenim mrežama.

U okviru serijala “Život i ostalo” koji je bio jedan od prvih dokumentarnih serijala u produkciji BHT1, Dinno Kasalo snimio je desetine dokumentaraca, a po sopstvenim riječima, nedefisanog žanra. Njegovi filmovi rađeni su u artističkom maniru, a na domaćim i inostranim festvalima osvojili su brojne nagrade.

Od njega su se oprostili i iz Fondacije Atelje za društvene promjene.

“Posljednji pozdrav konjičkom Lavu… Veliki Dinno Kasalo, umjetnik, majstor fotografije, reditelj brojnih nagrađivanih filmova, strastveni planinar i borac za zaštitu prirode, od danas više nije s nama. Živjet ćeš u našim sjećanjima. U zelenilu naše Nere. U zvižduku vjetra iznad naših planina. U vrletima Prenja kojeg si toliko volio, napisao je jedan od Dinninih prijatelja i saboraca u ekološkim borbama koje je vodio.

Radi se o čovjeku koji je živio Planetu Prenj, dok je njegovim venama tekla Neretva. Njegova podrška u cjelokupnom procesu borbe protiv izgradnje malih hidroelektrana na slivu rijeke Neretvice također neće biti zaboravljena.

Fondacija Atelje za društvene promjene – ACT izražava najiskrenije saučešće porodici, prijateljima i poznanicima. Nek’ mu je laka zemlja bosanskohercegovačka!”, naveli su na Facebooku.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija