Svađaju se, ali nisu tužibabe: U protekle dvije godine u PS BiH bez ijedne prijave za kršenje Kodeksa ponašanja

Svađaju se, ali nisu tužibabe: U protekle dvije godine u PS BiH bez ijedne prijave za kršenje Kodeksa ponašanja


Tako slučaj između Mladena Bosića (SDS) i Dušanke Majkić (SNSD) iz 2017. ostaje i dalje usamljen kada je riječ o postupanjima po povredi Kodeksa

Sjednice Predstavničkog i Doma naroda PS BiH su u protekle dvije godine znale da budu veoma žustre, često na ivici incidenata, ali ipak nijedan parlamentarac nije prijavio drugog za kršenje Kodeksa ponašanja, piše Srpskainfo.com.

Prema izvještajima o pitanjima provođenja Kodesa ponašanja poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH za 2021. i za 2022. godinu, Zajednička komisija za ljudska prava nije primila nijednu pisanu prijavu o povredi Kodeksa.

Tako slučaj između Mladena Bosića (SDS) i Dušanke Majkić (SNSD) iz 2017. ostaje i dalje usamljen kada je riječ o postupanjima po povredi Kodeksa. Tada je Bosić tužio Majkić jer ga je krivo optužila da je izjavio: „Dodik je gotov, neće biti plata i penzija“.

Pošto je u „dokaznom postupku“ utvrđeno da to nije izgovorio Bosić, Majkić mu se izvinila, a on je povukao prijavu.

Prema Kodeksu iz 2015. godine, pod lakšim povredama se smatraju tri neopravdana odsustva sa sjednica, napuštanje sjednice za vrijeme obraćanja predsjedavajućeg ili gosta, razgovor kojim se ometa tok sjednice, kao i neprikladno odijevanje.

Za muškarce, pod tim se podazumijevaju kratke pantalone, majica kratkih rukava, majica bez kragne, žive boje, obuća otvorenih prstiju.

Za žene: previše otvoren vratni urez majice/bluze, majica bez leđa i rukava, pantalone ili suknja čija je dužina u stojećem položaju pet centimetara iznad koljena.

Papuče, farmerke i sportska odjeća je zabranjena za oba pola.

Zanimljivo, pod lakšom povredom Kodeksa smatra se i neodgovaranje na pozive medija u cilju davanja informacija sa sjednica.

Teže povrede su nepridržavanje Ustava i zakona BiH, davanje izjava bez dokaza, konzumiranje alkohola i hrane tokom sjednice, isticanje zastave ili amblema tokom sjednice, isticanje pristrasnosti prema rasi, naciji, vjeroispovjesti, polu…

Kazna je opomena, novčana kazna i javna opomena u medijima.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija