Džemal Smajić: Oni koji danas negiraju genocid, ponovo bi ga počinili

Džemal Smajić: Oni koji danas negiraju genocid, ponovo bi ga počinili


Delegat (SBiH) u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Džemal Smajić, prisustvovao je danas komemoraciji povodom 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, te ukopu posmrtnih ostataka 30 identificiranih žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine.

Smajić je zajedno sa brojnim delegacijama iz BiH i svijeta, na spomen-obilježje u kompleksu Memorijalnog centra Potočari, položio cvijeće i odao počast za 8327 žrtava srebreničkog genocida.

Delegat SBiH Smajić iz Potočara poslao je poruku da “iste politike koje su počinile genocid u Srebrenici, danas ga negiraju, što znači da bi ga ponovile!”

“Poruka iz Srebrenice je globalnog karaktera, a ne samo ograničena na Bosnu i Hercegovinu. Genocid počinjen u Srebrenici je isplanirano i sistematsko neutralisanje Bošnjaka sa ovih prostora. U presudi su imenovani izvršioci kao Vojska i policija Republike srpske. Nažalost, ta ista policija obezbjeđuje u širem prostoru i današnji događaj. Za tu činjenicu snosi odgovornost cijeli civilizirani svijet, jer mi nemamo instrumente da to promijenimo”, istakao je Smajić.

S druge strane, kazao je kako Ujedinjene nacije nisu spriječile tu vojsku i policiju da počine genocid, iako su bile stacionirane u Srebrenici, prenosi Hayat.

“Nadam se da će riječi potpredsjednika Svjetskog jevrejskog kongresa gospodina Menachem Z. Rosensafta, koje je izrekao danas tokom komemoracije u Potočarima, odjeknuti u glavama onih koji mogu ubrzano riješiti agoniju u kojoj se nalazi danas Bosna i Hercegovina. Iste politike koje su počinile genocid u Srebrenici, danas ga negiraju, što znači da bi ga ponovile!”, upozorio je Smajić.

Genocid nad Bošnjacima Srebrenice ostat će upamćen kao jedan od najvećih zločina protiv civilnog stanovništva tokom rata u Bosni i Hercegovini.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija